Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU satsar på Östersjön

10 juni 2009

EU-kommissionens förslag till en Östersjöstrategi lades fram på onsdagen. Med strategin ska samarbetet förbättras inom områden som miljö, ekonomi och säkerhet. Men några nya pengar avsätts inte till projektet.

På onsdagen lade EU-kommissionen fram ett förslag till en Östersjöstrategi som ska förbättra samarbetet i regionen. Strategin har tagits fram efter uppmaningar från Europaparlamentet och medlemsländerna. Miljö, ekonomi, energi och transport samt säkerhet är de fyra områden som ska utgöra hörnstenarna i den nya strategin.

EU-kommissionens Anders Lindholm fanns på plats i Stockholm under onsdagen för att redogöra för förslaget.
– Östersjöregionen är utsatt för en hel del problem och hot. För miljö och den biologiska mångfalden finns det flera risker, men det finns också stora problem i ekonomiska skillnader mellan länderna, säger Anders Lindholm.

Inom energi- och transportområdet sade Anders Lindholm att svårigheten ligger i arvet från kalla kriget där infrastrukturen är byggd enligt politiska strukturer och inte efter vad som är bäst för området.
– De baltiska staterna är en energi-ö i EU. De är inte kopplade till det europeiska energinätet och läget blir än mer akut vid en stängning av Ignalina. Likaså fungerar inte transportstrukturen. En resa från Estland till Warszawa tar 36 timmar eftersom vägen går förbi Ryssland och det innebär många olika tågbyten, säger han.

Även inom säkerhetsområdet kan många saker förbättras säger Anders Lindholm. Risken finns i dag att länderna inte skulle klara en större olycka. Här kan exempelvis sjöövervakningen förbättras.

En handlingsplan läggs fram i förslaget. Utifrån de fyra hörnstenarna har femton områden pekats ut och 80 projekt tagits fram. För varje område ska ett av länderna eller en organisation vara ansvarigt. Några av de projekt som är planerade är att ta bort fosfater från tvättmedel och sammanlänka Östersjöområdets energimarknad.

Sverige kommer bland annat att ansvara för att minska mängden och användandet av farliga substanser och förbättra forskningssamarbetet. Ännu återstår att tillsätta ansvariga länder eller organisationer för 40 procent av projekten.

Några nya pengar kommer dock inte att avsättas till strategin, utan det handlar här om att redan avsatta pengar förs över till strategin, vilket innebär att 50 miljarder euro från strukturfonderna kommer att gå till Östersjöstrategins åtgärder. Att strategin inte fått några nya pengar beror på att EU befinner sig mitt inne i en budgetperiod. När nästa period förhandlas fram väntas också pengar avsättas för strategin.

Östersjöstrategin är ett av det svenska ordförandeskapets prioriterade områden. EU-minister Cecilia Malmström välkomnade förslaget.
– Vår ambition är att strategin ska antas på Europeiska rådets möte i oktober i år. Vi är övertygade om att strategin är ett viktigt instrument i kampen för en renare Östersjö och en konkurrenskraftig Östersjöregion, säger Cecilia Malmström.

Östersjöstrategin ska behandlas under året, och kommer om tidsplanen håller att antas vid EU:s toppmöte i oktober.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret