Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Veckans europeiska opinioner

19 februari 2010 | Misstro avspeglas i opinionen

Italiensk misstro mot immigranter och brittisk dito mot politiker. Socialister populärast i Portugal och litauer har stort förtroende för presidenten men desto mindre för premiärministern.

Immigranter orsakar brott anser italienarna
Mer än en tredjedel av italienarna anser att invandrare är huvudorsaken till att brott begås i landet. Nästan hälften, 44 procent, tycker att de ska utvisas oavsett om de begått ett brott eller inte.

Behandlingen av immigranter i Italien har fått stor uppmärksamhet i media. För bara två veckor sedan gick ett gäng ungdomar till attack mot afrikanska arbetare i södra Italien. I julas genomfördes en kommunal aktion i staden Coccaglio mot papperslösa immigranter. Främlingsfientliga "Lega Nord" som styr staden kallade operationen "Vit jul". Den italienska regeringen har än så länge inte kommenterat händelsen.

Mätning: 20–22 januari 2010, telefonintervju med 814 italienare. Källa: Ispo, Corriere della Sera.

Britterna misstror sina parlamentsledamöter
För ett år sedan kom det fram att många parlamentariker i det brittiska underhuset fuskat med sina utlägg. De hade begärt ersättning för allt från att bygga ett flytande ankhus, köp av porrfilmer och avbetalningar på huslån. Allt under en tid av stora åtstramningar i den brittiska ekonomin. Premiärminister Gordon Brown fick utstå frän kritik och talmannen i underhuset tvingades avgå.

I en nylig undersökning tror hälften av britterna att de flesta av parlamentarikerna har missbrukat systemet och nästan var fjärde britt tror att alla gjort det. Misstron mot landets politiker har inte återhämtat sig efter att skandalen blev känd.

Mätning: 9–10 februari, 2004 britter tillfrågades, felmarginalen var 2,2 procent. Källa: Angus Reid Public Opinion.

Socialister fortfarande populärast i PortugalOm det hade varit val i Portugal i dag hade det regerande Socialistpartiet fått sitta kvar vid makten med 40,5 procent av rösterna. Vid det senaste valet fick de ett 36,8-procentigt stöd och sitter nu i en minoritetsregering med José Sócrates som premiärminister. Från diktaturens fall 1974 är det bara en enda minoritetsregering som suttit en hel mandatperiod och en del spår att även denna regering kommer att gå det ödet till mötes.

Portugal är ett av de länder i EU som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Tillsammans med Irland, Italien, Grekland och Spanien utgör Portugal de så kallade PIIGS-länderna.

Som ett led i att få ner det nuvarande budgetunderskottet från dagens 9,3 procent av BNP till de utlovade 8,3 procenten kommer alla offentliganställdas löner att frysas. Enligt EU-krav får budgetunderskottet bara vara tre procent av BNP. Trots detta har alltså stödet för den sittande socialistregeringen ökat.
Mätning: 19–23 januari 2010, telefonintervjuer med 803 portugiser. Felmarginalen låg på 3,45 procent. Källa: Marktest, Diario de Noticias / TSF.

Litauer gillar sin president men inte sin premiärminister
Mer än fyra femtedelar av den litauiska befolkningen uttrycker stöd för president Dalia Grybauskaitė. Hon valdes förra året till president med ett 70 procent av de litauiska rösterna och blev den första kvinnliga presidenten i de baltiska staterna. Mellan 2004-2009 var Grybauskaitė Litauens EU-kommissionär.

Landets premiärminister, Andrius Kubilius, har bara en femtedel av folkets stöd med sig. Hans parti, Fosterlandsförbundet, sitter i en koalitionsregering tillsammans med tre mindre mitten-högerpartier. Ett av dessa är det populistiska Partiet för nationell återuppståndelse.

Litauen står inför stora svårigheter. Kärnkraftverket Ignalina, som stått för 70 procent av landets elproduktion stängde sin sista reaktor vid årsskiftet. Under 2010 förväntas en tvåsiffrig inflation och en minskad efterfrågan på landets produkter att leda till en förvärrad ekonomisk situation.

Mätning: 14–17 januari 2010, 1004 tillfrågades. Ingen tillgänglig felmarginal. Källa: Vilmorus.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret