Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svårt att få nytt Swiftavtal

1 mars 2010 | Nytt Swiftavtal:

Det spanska ordförandeskapet och den svenska kommissionären Cecilia Malmström vill förhandla fram ett nytt Swiftavtal. Frågan är om USA är villiga att sätta sig ner vid förhandlingsbordet igen.

Under en presskonferens under torsdagen i förra veckan gick den spanske inrikesministern Alfredo Pérez Rubalcaba ut med att EU-länderna har enats om att de behöver ett nytt avtal för transfereringar av bankdata med USA.
– Vi ser detta som ett fundamentalt element i vårt samarbete för att bekämpa internationell terrorism, sade Alfredo Pérez Rubalcaba.

Den svenska kommissionären Cecilia Malmström, som ansvarar för inrikes frågor i EU, arbetade starkt för att Swiftavtalet skulle godkännas står också bakom förslaget att ta fram ett nytt avtal:
– Vi måste göra det så snabbt som möjligt men vi måste också göra det väl och intelligent, sade hon.

För USA är Swiftavtalet mycket angeläget. Det underströks när den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton i ett vädjande brev bad Europaparlamentet att rösta för avtalet. Att de nu skulle sätta sig vid förhandlingsbordet med EU igen är något som bedömare inte tror på. Till Europaportalen säger en initierad EU-diplomat att unionen nu förlorat sin chans att komma överrens med USA.

Swiftavtalet, som Europaparlamentet röstade ner tidigare i år, handlade om att USA ska få tillgång till uppgifter från det belgiska företaget Swift som registrerar transfereringar mellan olika banker. Uppgifterna skulle kunna hjälpa till att spåra terroristers överföringar av pengar. Men Europaparlamentet röstade ner förslaget på grund av att de ansåg att det stred mot den personliga integriteten.

För USA finns dock andra sätt att få tillgång till uppgifterna från Swift. Ett alternativ är att sluta bilaterala samtal med Nederländerna och Schweiz där företaget sparar sina bankdata. Då behöver USA inte gå den betydligt omständigare vägen via EU.

Kommissionär Viviane Reding måste komma överrens med sin kollega Cecilia Malmström för att få ett mandat att kunna inleda förhandlingar med USA. När det gällde Swiftavtalet var de splittrade. Att de skulle komma överrens denna gång är inte troligt.

Malmström och Reding har på sig fram till den 22 april då USA och EU ska mötas vid ett så kallat högnivåmöte.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret