Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU kräver snabba besked om spanska nedskärningar

11 maj 2010 | EU väntar

Spanien har en vecka på sig att presentera nya besparingar i den offentliga ekonomi.

I morgon väntas Spaniens premiärminister José Zapatero presentera nya sparförslag. Senast på tisdag i nästa vecka vill EU-ländernas finansministrar se en lista från Spanien på åtgärder för att få ner ländernas växande budgetunderskott.

Spaniens socialdemokratiska regering har hittills meddelat att nedskärningarna kommer att fördelas över alla ministerier och ska i första hand innebära sänkta utgifter.
– Idag handlar det om att minska på utgifterna för att kunna nå målet att få ner det offentliga underskottet från 11,2 procent till 6 procent av BNP 2011, sa finansminister Elena Salgado i en intervju på tisdagen med spanska tevekanalen TVE.

I tidningen El País understryker Salgado att Spaniens situation inte ska jämföras med Greklands.
– Vår statistik är tillförlitlig, vi har haft ett överskott, institutionerna fungerar och statsskulden är cirka 50 procent av BNP jämfört med över 100 procent i Grekland, säger Elena Salgado.

Spanien hade under årets första kvartal för första gången sedan 2008 en knapp (0,1 %) men positiv tillväxt i ekonomin. Samtidig fick regeringen redan i februari höja januariprognosen för budgetunderskottet från 5,7 procent till 9,8 procent för 2010. Här antas framför allt minskade skatteintäkter och höjda sociala kostnader för den höga arbetslösheten vara orsaken. Den officiella arbetslösheten i Spanien som ligger runt 20 procent är en av de i särklass högsta i EU och väntas ligga kvar på den nivån även under nästa år.

Ett speciellt problem i Spanien är också att över hälften av landets offentliga ekonomi såsom hälso- och utbildningsområdet administreras av 17 autonoma regioner med egna politiska ledningar. Besparingar på dessa områden kräver både institutionella och partiöverskridande överenskommelser.

Sedan tidigare finns beslut om att i sommar höja momsen från 16 till 18 procent vilket ska jämföras med en genomsnittlig moms i EU på 20 procent. Här spekuleras det om ytterligare skattehöjningar kan bli aktuella för Spanien. Till skillnad från Grekland har lönesänkningar ännu inte varit uppe på förslag. Regeringen sitter dock i samtal med fackförbunden sedan i början av april men innehållet i dessa förhandlingar är ännu inte kända.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret