Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Italien vill vänta med BP:s borrplaner

28 juli 2010 | Och kommissionär vill ha borrstopp

BP planerar att inleda provborrningar utanför Libyens kust inom några veckor, men nu vill Italiens utrikesminister Franco Frattini att länderna i Unionen för Medelhavet ska få säga sitt först.

Italiens utrikesminister Franco Frattini vill åter skaka liv i den insomnade Unionen för Medelhavet. Anledningen är det brittiska oljebolaget BP:s planer på att borra efter olja utanför Libyens kust.
– Alla tittar noga på vad BP gör efter de oroande händelserna i Mexikanska golfen, sade Frattini i samband med utrikesministermötet i Bryssel tidigare i veckan.

BP meddelade i början på veckan att provborrningar ska inledas cirka 20 mil utanför Libyens kust och 60 mil från Sicilien inom några veckor. Avtalet med Libyen slöts redan för tre år sedan, men har hamnat i hetluften igen efter oljekatastrofen i den Mexikanska golfen. De lärdomar man har dragit i samband med undersökningen om vad som gick snett där ska användas i arbetet med de nya borrningarna, lovade BP:s talesman David Nicholas.

Eftersom Medelhavetär ett mycket sårbart hav, det tar cirka 90 år för vattnet att blanda sig med Atlanten på grund av den smala passagen vid Gibraltarsund, bör alla angränsande länder få säga sitt om verksamheten, menar den italienske utrikesministern.
– Skulle en olycka liknande den i USA inträffa vore det en ohjälplig katastrof eftersom Medelhavet är som en sjö, sade Frattini.

Det finns fler EU-höjdare som inte är så pigga nya oljeutvinningar i Medelhavet. EU:s energikommissionär Günther Oettingar föreslog i ett sällsynt utspel i början av juli ett stopp för djuphavsborrningar i Europa tills orsakerna bakom katastrofen i USA utretts, men förslaget föll platt ner hos EU-länderna.

I Italien har dock regeringen själv gett klartecken till ett flertal gas- och oljeprojekt de senaste månaderna i egna vatten. Landet har också sedan flera år tillbaka nära relationer till Libyen. Bland annat slöts 2008 ett avtal om investeringar i Libyen för ett värde motsvarande 40 miljarder kronor. Libyen står även för cirka en fjärdedel av Italiens oljeimporter.

I Unionen för Medelhavet ingår alla EU:s 27 medlemsländer samt de 21 länder som har en kust till havet, men Libyen har endast observatörsstatus. Den bildades på initiativ av Frankrikes president Nicolas Sarkozy sommaren 2008 men föll snart i glömska efter samarbetssvårigheter. Under Israels Gazakrig i början av 2009 var relationerna bottenfrusna. Ett toppmöte för unionen är planerat till november i år.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret