Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Stöd för euron faller hos småföretagare

1 november 2010 | Knapp majoritet för

Småföretagarna har länge varit betydligt mer positiva till att Sverige inför euron jämfört med folk i allmänhet. Men på ett år har stödet fallit från 67 procent till 53 procent.

I gruppen småföretagare utan anställda har stödet för euron sjunkit till 44 procent medan andelen negativa i samma grupp ökat till 36 procent. Det visar en undersökning från SE-bankens eurobarometer som presenterades på måndagen.

Störst stöd för euron finns hos företag som är äldre än tre år, med fler än 50 anställda, drivs av en man och sysslar med handel.

Leif Svensson, ordförande för småföretagarnas riksförbund och förespråkare för euron, tar undersökningen med ro. Han pekar på att de som är minst för euron är småföretagare som enbart jobbar på den svenska tjänstemarknaden, som exempelvis rörmokare, medan tillverkande och handelsinriktade företag är mer positiva.
– De ser en säkerhet i sina affärer med utlandet med en större valuta men det tänker inte småföretagaren på som drar rör eller snickrar. De ser bara att Sverige har bättre finanser än resten av Europa.

Ändrar det här er inställning till euron?
– Nej, nu byggs det upp en beredskap i EU för nya kriser. Därför tror vi att stödet för euron kommer att sakta stiga igen, säger Leif Svensson.

Jämfört med svenska folket är stödet för euron bland småföretagare mer än dubbelt så stort. I en undersökning av SCB i maj var 28 procent av svenskarna för euron och 60 procent emot.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret