Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Europakt underblåser EU-motstånd

BRYSSEL 24 mars 2011 | EU-toppmötet kantas av demonstrationer

På EU-toppmötet i Bryssel väntas EU:s stats- och regeringschefer i dag komma överens om en hårdare kontroll av medlemsländernas ekonomier. Fackföreningsrörelsen tror det kommer att leda till ett större EU-motstånd.

Helikoptrar rör sig i cirklar på den blåa himlen ett par hundra meter ovanför det helröda demonstrationståget på Boulevard de Waterloo i Bryssel. Nere på marken går Raf Verbeke från den nordbelgiska staden Gent och delar ut flygblad. Han och 8 000 medlemmar i det socialistiska fackförbundet FGTB strömmar långsamt framåt den breda avenyn med EU-rådsbyggnaden Justus Lipsius som slutmål.

Raf Verbeke arbetar inom kollektivtrafiken i Belgiens fjärde största stad Gent och har kort vitt hår. Han är förbannad på den belgiska regeringen och på EU. Den ekonomiska räddningsfonden som EU:s ledare ska utöka till 440 miljarder euro skyddar inte arbetarna, bara bankerna och att Belgien deltar i den strider mot konstitutionen.

– Belgien har ingen riktig regering sedan i juni och får bara ta beslut om den löpande verksamheten. Kommunerna runt om i landet har problem med att betala ut socialbidrag för att regeringen inte kan ge dem pengar. Men det gick bra att gå in med 15 miljarder euro till EU, nästan skriker han för att kunna överrösta visselpiporna och trummorna.

EU-motståndet i tåget är kompakt. Talkörer skanderar mindre inställsamma ramsor om Angela Merkel och Nicolas Sarkozy. Det förslag som de överraskande lade fram för en dryg månad sedan, där de uppmanade euroländerna att bland annat höja pensionsåldern och avskaffa de automatiska lönehöjningarna, var ett rött skynke för belgarna. I Belgien används modellen att höja lönerna i takt med inflationen och ett stopp för det vore likvärdigt med ett nationellt pommes frites-förbud.

Förslaget, som numera går under namnet europakten, har mjukats upp något. Men Europas fackförbund är ändå oroliga. Dagen före toppmötet debatterar LO:s och Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin Europas ekonomi i EU-parlamentet tillsammans med ett par EU-parlamentariker och Svensk Näringslivs vice VD Lars Göran Johansson. Någon undrar vad facket är så oroligt för. Har de ens läst europakten? Jo, det har de, svarar Wanja Lundy-Wedin.

– Om det står att EU ska kunna ha synpunkter på en centraliserad lönebildning betyder det ju rimligtvis det. Men det är ett område som inte ligger inom EU:s kompetensområde. EU ska inte vara som en storebror som talar om vad alla ska göra. Inställningen till EU blir mer negativ i land efter land för EU har blivit något annat än man förväntade sig, säger hon.

Europaktens och de miljardstinna räddningsfondernas syfte är att återupprätta förtroendet för Europas ekonomi i allmänhet och euron i synnerhet. Det senaste året har det varierat mycket. Vid toppmötet för två veckor sedan fick Portugal beröm för sitt åtstramningspaket och marknaderna lugnades. Lagom till toppmötet föll Portugals regering på grund av att paketet inte gick igenom parlamentet.

Lars Göran Johansson, vice VD på Svenskt Näringsliv sedan oktober förra året, menar att pakten är nödvändig.

– Den innehåller ganska mycket sunt förnuft. Det är dags att ta bort flaskorna för de som har festat för länge, säger han.

Inför varje toppmöte får Europafacket och de europeiska arbetsgivarna en egen träff med rådets ordförande Herman Van Rompuy och kommissionens chef José Manuel Barroso. Tanken är att parterna ska ge sin input till mötet.

– Ärligt talat tror jag inte att vi får något genomslag. Men jag tycker ändå det är viktigt att vi får säga vad vi tycker, säger Wanja Lundby-Wedin.

Demonstranterna kommer fram till Rue de la Loi, den långa gatan med de många EU-kontoren, advokatbyråerna och bankerna. Den hittills fredliga demonstrationen tar en annan vändning när unga män börjar kasta ägg på fasaderna längs med vägen. Polismän blockerar vägen ner mot det belgiska parlamentet. Senare sätter de in tårgas och vattenkanoner.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret