Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Österrike inför datalagring – Sverige därmed sist

29 april 2011

På torsdagen beslöt det österrikiska nationalrådet att implementera EU:s datalagringsdirektiv från och med den 1 april 2012. Därmed är Sverige det enda EU-land som inte har infört datalagringsdirektivet.

Beslutet togs av en majoritet av de båda regeringspartierna SPÖ och ÖVP, socialdemokrater respektive kristdemokrater. Oppositionen försökte få lagförslaget tillbakavisat till utskotten med hänvisning till att datalagringen inkräktar på privatlivet, skriver tidningen Der Standard.

I Österrike kommer därför internet- och teleoperatörer vara tvungna att spara alla sina kunders trafikuppgifter från och med den 1 april 2012. Tidsfristen ges för att operatörerna ska ha tid att bygga upp de nödvändiga systemen.

Regeringen räknar med att det kommer att kosta cirka mellan 135 och 180 miljoner kronor, en nota staten kommer att betala. Uppgifterna ska sparas i sex månader och kommer i de flesta fall att kräva ett domstolsbeslut för att få ut.

Därmed är Sverige det enda EU-land som ännu inte har implementerad datalagringsdirektivet, men författningsdomstolarna i Tyskland, Rumänien och Tjeckien har ogiltigförklarat datalagringen.

Som Europaportalen rapporterade om för två veckor sedan har EU-kommissionen gjort en utvärdering av införandet av datalagringen i EU och kommer att lägga fram förslag på förändringar i slutet av året.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret