Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Upprop för att rädda Brysselambassad

3 maj 2011 | Läggs ner i sommar

Den 1 juli läggs den svenska ambassaden i Bryssel ner. Nu har ett upprop startats för att stoppa nedläggningen.

Den 1 juli ska all verksamhet på Rue Luxembourg 3, mitt emellan det kungliga palatset och EU-parlamentet, läggas ner. Regeringen beslöt att lägga ner Sveriges ambassad i den belgiska huvudstaden efter att oppositionen drivit igenom ett sparkrav på 300 miljoner för regeringskansliet i slutet av förra året.

Carolina Falk har bott i Bryssel i 13 år och jobbar på en av EU-institutionerna. Hon har startat ett upprop på internet för att protestera mot beslutet. I dag har ett hundratal personer skrivit under för att ambassaden ska få vara kvar.

– Det finns många svenskar här i Bryssel och jag hoppas att utrikesdepartementet kan tänka om en gång till innan ambassaden läggs ner, säger Carolina Falk.

Enligt den svenska ambassaden fanns det cirka 4 500 svenska medborgare med belgiskt uppehållstillstånd i Bryssel i mitten av mars. Till dessa kan man räkna de svenskar som inte har registrerat sig i Bryssel, de med dubbelt medborgarskap och de som har varit här mindre än tre månader, så siffran ligger nog i underkant.

Enligt Carolina Falk kan det vara så många som 7000 svenskar i Bryssel.

– Det måste vara en av de största ”diaspororna” av svenskar, säger hon.

När ambassaden läggs ner den 1 juli ska ett honorärt generalkonsulat öppnas i staden, men när det ska ske är ännu inte klart. En ambassadör ska placeras i Stockholm och sköta kontakterna med Belgien från hemmaplan. Därefter kommer det inte att gå att ansöka om pass längre i Bryssel utan passlösa svenskar får bege sig till Paris eller Haag i Nederländerna. Under 2010 var det runt 800 personer som ansökte om pass eller id-kort på ambassaden.

– Däremot kommer man att kunna hämta ut sitt pass i Bryssel när konsulatet har öppnats, säger Ewa Nilsson, ambassadråd vid ambassaden i Bryssel.

Carolina Falk önskar att mer kreativa lösningar kunde hittas, som till exempel att låta de konsulära ärendena skötas av den särskilda EU-representationen i Bryssel som kommer att finnas kvar. Hon kommer att fortsätta att samla in namn och sedan skicka dem till Utrikesdepartementet.

– Det är många som har hört av sig och uppmuntrat mig, även om några är uppgivna. Men jag har i alla fall försökt visa att det går att göra något, säger Carolina Falk.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret