Fjellner kritiserar Acta-kritiken
BRYSSEL 9 februari 2012 | Lettland stoppar ratificeringEuropaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) menar att det är ohederligt att påstå att Acta leder till internetavstängningar. Men även Lettland väljer nu att vänta med en ratificering av handelsavtalet.
Under de senaste två veckorna har minst två EU-länder fått kalla fötter i Acta-frågan som rör ett internationellt handelsavtal som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. De tjeckiska och polska premiärministrarna har sagt att de ska utlysa oberoende utredningar om handelsavtalet innan de kan ratificera det.
Utspelen kom efter gatuprotester mot avtalet runt om i Europa. Kritikerna menar att avtalet kan leda till att upphovsrättsinnehavare kan tvinga bredbandsoperatörer att stänga av enskilda användare från internet.
I går beslutade även Lettland att skjuta upp ratificeringen av avtalet. Landets ekonomiminister Daniels Pavluts stoppar det på grund av den attityd som vissa delar av samhället och en del experter har mot avtalet.
I slutet av mars kommer frågan upp i EU-parlamentet som har att godkänna avtalet för att det ska bli EU-lag. Christofer Fjellner (M) ansvarar för frågan i parlamentets största politiska grupp: kristdemokratiska och konservativa EPP och har följt förhandlingarna om Acta på nära håll. Han anser att kritiken är obefogad.
– Jag förstår inte hur man med hedern i behåll han påstå att en konsekvens av skrivningen blir att folk ska kunna stängas av, säger Christofer Fjellner till Europaportalen.
Han hänvisar till den ingress till avtalet som säger att det är önskvärt att ”främja ett samarbete mellan tjänsteleverantörer [internetoperatörer] och rättighetshavare för att komma till rätta med intrång i den digitala miljön”.
Christofer Fjellner menar att skrivningen inte innebär att det tillkommer någon ny lagstiftning på området i EU.
– Vi dömer folk i enlighet med direktiv och lagar i medlemsstaterna, aldrig med hänvisning till ett handelsavtal, säger han.
EU-kommissionen, som förhandlat fram avtalet med bland annat USA och Japan, betonar att Acta inte medför några nya EU-lagar eftersom de befintliga lagarna redan går längre.
Acta handlar istället om hur man skyddar den upphovsrätt som redan existerar, anser Fjellner.
Europaparlamentets huvudrapportör i Acta-frågan, den franske socialdemokraten Kader Arif, hoppade av sitt uppdrag i januari i protest mot avtalet. Men enligt Christofer Fjellner handlar avhoppet snarare om att Kader Arif istället vill ägna sin tid åt att valkampanja för den franske socialistiske presidentkandidaten François Hollande.
Nu ska Fjellner beta av de frågetecken som finns i Acta inför omröstningen i EU-parlamentet som förväntas ske i slutet av sommaren.
För att Acta-avtalet ska börja gälla måste alla EU-länder och EU-parlamentet skriva under det.
På lördag ska demonstrationer mot Acta äga rum i minst 24 länder. Över två miljoner namnunderskifter mot avtalet har hittills samlats in.