Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Toppmötet torsdag kväll: Inga lösningar i sikte

BRYSSEL 28 juni 2012 | Problem även med EU-patentet

Efter den första dagens toppmöte har EU-ledarna inte kommit närmare en lösning om eurons framtid.

Efter en dags förhandlingar tycks EU-ländernas ledare inte ha närmat sig i diskussionerna om hur euron och den europeiska unionen ska förändras i framtiden. Flera EU-toppar, framför allt Italiens Mario Monti, hade innan mötet betecknat slutresultatet som avgörande för hela euron.

En planerad presskonferens ställdes in, ett tecken så gott som något på svårigheterna i samtalen. Vid 23-tiden kom ändå Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso och den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt ut för att ge en lägesrapport.

Det enda man kommit överens om är vissa delar i den så kallade jobb- och tillväxtpakten – delar som i princip redan var klara innan mötet börjat. 120 miljarder euro ska satsas på investeringar i bland annat infrastruktur. Men de svåraste delarna, gällande till exempel hur en gemensam insättningsgaranti och bankkrislösning ska se ut och när den ska införas, hänger i luften.

Enligt uppgifter från det italienska lägret ska Mario Monti, Italiens premiärminister, ha blockerat uppgörelsen i väntan på besked om hur EU ska bidra till att räntorna på de italienska statspapprena sjunker. Därför är inte hela jobb- och tillväxtpakten antagen ännu.

– Vi har inte gjort klart arbetet om tillväxt och jobb eftersom vi inte har gått in på rapporten om eurons framtid och frågorna är tätt sammanlänkade. Men diskussionen har inte alls blockerats, den fortsätter, sade Herman Van Rompuy inför ett fullsatt pressrum.

Den rapport som Van Rompuy har tagit fram med Barroso, ECB:s Draghi och eurogruppens Juncker har toppmötet ännu inte tagit tag i. Den diskussionen ska tas mellan de 17 euroländerna förklarade Van Rompuy, delvis senare på torsdagskvällen och delvis under en lunch på fredagen. Då ska även de mer ”kortsiktiga åtgärderna” behandlas, det vill säga hur Spaniens och Italiens problem på finansmarknaderna ska tacklas.

Under kvällen har också den finske EU-ministern Alexander Stubb redogjort för ett förslag man tror kan få ner räntekostnaderna i Italien och Spanien utan att använda sig av euroobligationer. Tanken är att ett land säljer obligationer som vanligt men att de backas upp av garantier i form av säkerheter, till exempel fastigheter. Sedan skulle en andra garanti finnas med i form av krisfonderna EFSF och ESM.

– Många har sagt att de AAA-rankade länderna bara säger nej till gemensamma skulder. Vi säger nej till gemensamma skulder, men här är en annan lösning, sade Stubb.

Enligt italienska journalister har Italien studerat förslaget men de tror inte att det räcker till för att lugna marknaderna.

Motsättningar finns också fortfarande kring var EU:s patentdomstol ska ligga. Enligt uppgifter tidigare i veckan skulle en uppgörelse vara klar, där Paris får huvudsätet med mindre enheter i London och München. Men enligt Helle Thorning-Schmidt måste diskussionerna fortsätta ännu en tid.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret