Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault vid ett valkampanjtal tidigare i år.

Så blir Frankrikes nya politik

BRYSSEL 3 juli 2012 | Skattehöjningar och giftermål för homosexuella

Frankrikes nye premiärminister höll på onsdagen ett linjetal om Frankrikes politik de kommande fem åren. Skattehöjningar och giftermål för homosexuella är två punkter på en lång lista av reformer.

Rättvisa och ungdomen – det kommer bli den franska regeringens prioriteringar enligt den nye premiärministern Jean-Marc Ayrault som på tisdagen lade ut de stora dragen för regeringens politik de kommande fem åren. I tätt samarbete med president François Hollande, och med en majoritet i båda kamrarna i det franska parlamentet, har Ayrault praktiskt taget fria händer att genomföra sin politik.

Flera av förslagen har varit kända sedan länge, men frågan var hur strikt regeringen skulle genomföra dem. I går presenterade Frankrikes revisionsrätt en rapport som visade att landet måste spara mellan sju och tio miljarder euro, motsvarande 65 till 90 miljarder kronor, för att hålla underskottet under 4,5 procent av BNP i år.

Samtidigt har regeringen sänkt sina tillväxtprognoser för 2012. Nu ligger de på 0,3 procent av BNP, en sänkning med en tiondels procentenhet, och fyra tiondelar lägre jämfört med den föregående regeringens uppskattning.

Även för 2013 ser det mörkare ut än väntat: prognosen sänks från 1,7 till 1,2 procent.

Men Ayrault visade ingen ambition att hålla tillbaka.

– Vi har inte valts för att hitta ursäkter, utan för att hitta lösningar, sade han och sade senare att han bejakar skattemässig rättvisa men vägrar åtstramning.

Skattereformerna ska läggas fram i september i budgetpropositionen för 2013, sade Ayrault. Och det blir som utlovat: två nya skattetrösklar införs: en höjs från 41 till 45 procent och en ny introduceras för årsinkomster över en miljon euro – cirka nio miljoner kronor – på 75 procent. Och Ayrault tillade:

– Inkomster på kapital ska beskattas likadant som arbete. Det är inte trovärdigt att hålla tal där man prisar arbete och sedan beskattar det högre än kapital, sade Ayrault som under sitt tal blev avbruten flera gånger av högljudda oppositionsföreträdare – inte helt ovanligt i den franska nationalförsamlingen.

Men den stora statsskulden fick också utrymme i anförandet. Den ligger på 90 procent av BNP och kostar enligt Ayrault mer än utbildningsbudgeten.

– Ett Frankrike i skuld är beroende av finansmarknaderna, beroende av omvärlden. Därför vill jag minska statsskulden, sade Ayrault.

Hur det ska göras fullt ut preciserades inte. Men regeringen planerar bland annat att ta bort skattelättnaderna på övertidstimmar, vilket företag med mer än 20 anställda har i dag, något som ger cirka 12 miljarder kronor i extra intäkter. 

Den nye premiärministern aviserade en mängd andra reformer för framtiden. Skolsystemet ska göras om (och 60 000 nya jobb skapas), en ny energi- och miljöpolitik ska tas fram (där kärnkraftens del av energiförsörjningen ska minska från 75 till 50 procent till 2025), en plan för bilindustrin planeras, en satsning på 150 000 nya jobb för de mest utsatta ungdomarna ska sjösättas och kostnaderna för gas, el och vatten ska bli mer ”progressiva”, det vill säga anpassade efter konsumenternas betalningsförmåga.

Regeringen planerar också att lägga fram ett lagförslag som ska göra det tillåtet för homosexuella att gifta sig och adoptera barn under 2013.

I och med att vänstern har en absolut majoritet i det franska parlamentet väntas Ayrault och Hollande få det relativt lätt att genomföra sina reformer, men fortfarande väntas fler besked om hur det ska finansieras. Efter talet reste sig vänstern som en man för att applådera. Högern reste sig också – men snarare för att lämna salen, innan debatten fortsatte.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret