Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I maj ska EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding presentera en detaljerat utredning om möjligheterna för nya åtgärder mot EU-länder som bryter mot fri- och rättigheter. Arkivbild.

EU utreder åtgärder mot demokratibrister i medlemsländer

BRYSSEL 23 april 2013 | Första beskedet i maj

EU-länder som avviker allt för mycket när det gäller ekonomi och rättssystem granskas sedan tidigare. Till det kan snart läggas en årlig kontroll av medborgarnas fri- och rättigheter. 

Efter ett tidigare initiativ från utrikesministrarna från Nederländerna, Tyskland, Danmark och Finland ska EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding undersöka möjligheterna att införa en årlig granskning av läget för medborgerliga fri- och rättigheter i medlemsländerna.

– Kommissionen medger att de institutionella åtgärderna på EU-nivå […] har sina begränsningar, sade Viviane Reding på måndagen när frågan diskuterades av medlemsländernas utrikesministrar i Luxemburg.

Hittills har EU kunnat sätta politiskt tryck på kandidatländer, när dessa väl blivit fullvärdiga medlemmar minskar EU:s möjligheter att göra detta.

Viviane Reding tillade att kommissionen redan arbetar på att ta fram en rad verktyg.

– Målet med alla dessa verktyg är att identifiera tillkortakommanden och göra det möjligt för medlemsländerna att rätta till brister i ett tidigt skede, sade Vivian Reding.

Initiativtagarna efterfrågar även nya sanktionsmöjligheter mot länder som bryter mot EU-regler. I dag finns två möjligheter till sanktioner, så kallade överträdelseförfaranden där straffet för landet som bryter mot mänskliga fri- och rättigheter riskerar böter. Det andra är den så kallade artikel sju, där landet får sin rösträtt i ministerrådet indragen.

Utrikesministrarna vill ha ett juridiskt verktyg någonstans mellan dessa två existerande möjligheter för att kunna få medlemsländer som bryter mot EU-lag om demokratiska fri- och rättigheter att ändra sin lagstiftning.

Ett sådant verktyg skulle kunna vara indragna EU-stöd. Dock lär det dröja till tidigast efter EU-valet 2014 innan eventuella nya sanktionsmöjligheter kan vara på plats.

Initiativet ska dels ses mot bakgrund av situationen i Ungern som en rad internationella organisationer ser med oro på, men även det demokratiska läget i andra nya medlemsländer som Rumänien och Bulgarien. Dels blir i sommar Kroatien ny medlem och i förra veckan öppnades möjligheten för Serbien att inleda medlemskapsförhandlingar.

I dag granskar kommissionen årligen medlemsländernas ekonomiska tillstånd och i mars presenterades en liknande granskning av rättsläget i EU-länderna.

I maj ska Viviane Reding presentera resultatet av sin undersökning.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret