Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel riktar skarp kritik mot USA:s spioneri. Arkivbild.

Merkel kräver striktare datalagar

BRYSSEL 15 juli 2013 | Riktar en känga mot amerikanska regeringen

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel vill tvinga internetföretag som Google och Facebook att meddela när de vidarebefordrar persondata.

Frågan om dataskydd har seglat upp i valkampanjen inför höstens tyska parlamentsval. Hennes störste politiske motståndare, socialdemokraten Peer Steinbrück, har gått till hårt angrepp mot den tyska kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel efter att det avslöjats att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA genom företag som Google och Apple spionerat på europeiska medborgare.

Han anklagar i en intervju med Bild på söndagen Angela Merkel för att ha brutit mot sin ämbetsed genom att inte i tillräcklig utsträckning skyddat de tyska medborgarna från det amerikanska spioneriet.

Men förbundskanslern slår tillbaka kritiken och vill att Tyskland går i bräschen för ett starkare dataskydd på EU-nivå.

– I EU:s dataskydd kommer Tyskland att inta en väldigt strikt position, sade Angela Merkel i en intervju med ARD på söndagskvällen och syftade på det förslag om nytt dataskydd som medlemsländerna och EU-parlamentet för närvarande håller på att förhandla fram.

Hon vill att internetföretagen i framtiden ska tvingas att meddela när de ger ut information.

– Vi önskar att företagen säger till oss i Europa vem de ger sina data till, det måste vara en del av ett sådant dataskydd, sade hon.

Angela Merkel pekade på att vissa EU-länders, däribland Irlands och Storbritanniens, datalagar idag är mindre krävande än de tyska.

– Vi har ett bra tyskt dataskydd med då [exempelvis] Facebook är registrerat på Irland gäller irländsk rätt och därför behöver vi ett enhetligt europeiskt regelverk, sade Angela Merkel som även vill ha ett internationellt dataskydd ska exempelvis skulle kunna skrivas in i FN:s konvention om civila och politiska rättigheter från 1966.

Hon riktade dessutom kritik mot USA och dess spioneri på europeiska motståndare.

– Jag förväntar mig ett tydligt åtagande från den amerikanska regeringen för framtiden att man på tysk mark rättar sig efter tysk lag. Inte allt som är tekniskt görligt får också göras, målet helgar i detta fall enligt oss inte medlen, sade Angela Merkel.

EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding, som ansvarar för frågan, välkomnade på måndagen Angela Merkels utspel.

– Jag uppmanar alla medlemsländer att följa förbundskansler Merkels ledarskap så att EU:s dataskydd kan bli klart innan Europavalet i maj 2014, sade Vivian Reding i ett uttalande och uppmanade medlemsländerna att skynda på förhandlingarna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret