Upprörd EU-topp: Partner spionerar inte på varandra
BRYSSEL 1 juli 2013 | Tysk minister: Påminner om kalla krigetEtt bestört Europa upprörs över att USA ska ha spionerat på EU-institutioner och varnar för konsekvenserna när ett stort frihandelsavtal nu ska förhandlas fram.
Avslöjandet i tyska Der Spiegel på lördagen om att amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA spionerar på EU och andra europeiska länder väcker starka reaktioner.
– Partner spionerar inte på varandra, sade EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding under ett medborgsamtal i luxemburgiska Esch-sur-Alzette på söndagen, rapporterar Der Spiegel.
Övervakningen, där bland annat EU-ambassaden i Washington och ministerrådsbyggnaden i Bryssel ska ha infiltrerats och avlyssnats, riskerar att försvåra förhandlingarna om ett stort frihandelsavtal mellan USA och EU som nyligen inleddes.
– Vi kan inte förhandla om en stor transatlantisk marknad om det finns minsta tvekan att vår partner avlyssnar de europeiska förhandlarnas kontor, sade Viviane Reding som även reagerade starkt när det för en månad sedan avslöjades att amerikanska NSA spionerar på europeiska medborgare med hjälp av företag som Google, Facebook och Apple.
EU-parlamentets talman Martin Schulz sade sig vara ”djupt oroad och chockad” och menar att det ”är en mycket allvarlig fråga som kommer att få allvarliga konsekvenser för relationerna mellan EU och USA”.
Också i Tyskland, där dataskydd och integritet är en högt prioriterad fråga, är reaktionerna starka. Tyskland är ett av de länder där den amerikanska övervakningen lär vara mest omfattande.
– Om medieuppgifterna stämmer påminner det om beteendet bland fiender under kalla kriget. Det är bortom varje föreställning att våra vänner i USA ser européerna som fiender, sade den tyska justitieministern Sabine Leutheusser-Schnarrenberger till Bild.
Även den franske utrikesministern Laurent Fabius begär en förklaring av de amerikanska myndigheterna.
– Dessa fakta, om de bekräftas, vore helt oacceptabla, sade Laurent Fabius, rapporterar La Libération.
EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade på söndagskvällen i ett uttalande att unionens utrikestjänst tagit kontakt med amerikanska myndigheter för att få svar. Enligt henne har dessa lovat att återkomma så snart som möjligt.
– Även om detta helt klart är en källa till oro kommer vi inte göra några ytterligare uttalanden innan vi har fått mer klarhet i frågan, sade Catherine Ashton.
– Tydlighet, sanning och öppenhet: det är vad vi kan och måste förvänta oss av våra vänner och allierade. De amerikanska förklaringarna är nödvändiga och brådskande, twittrade EU:s inremarknadskommissionär Michel Barnier.
En talesperson för amerikanska underrättelsemyndigheten Odni lät på söndagen veta att USA kommer att ge ett svar via sina diplomatiska kanaler.
– Vi kommer också diskutera dessa frågor bilateralt med EU-länderna, sade talespersonen.