EU vill begränsa höga telefontaxor
BRYSSEL 12 september 2013 | Utlovad nätneutralitet i frågasattEU-kommissionen vill begränsa telefontaxorna och förbjuda extrakostnader vid samtal mellan EU-länder. Samtidigt kommer kritik för att utlovad nätneutralitet blir verkningslös.
EU-kommissionen beskriver dagens förslag för telekommarknaden som det ”mest ambitiösa på 26 år”.
– Den europeiska telekomsektorn står inför en rad stora problem men också möjligheter. Detta är inte bara en ekonomisk fråga utan även en strategisk och social fråga, sade Neelie Kroes, kommissionär med ansvar för den digitala agendan när hon på torsdagen presenterade lagförslagen.
Den ena delen handlar om att göra det bättre och billigare för konsumenterna att använda sina mobiler och internetuppkopplingar.
Neelie Kroes vill att det 2016 ska kosta lika mycket att ringa i ett annat EU-land som i sitt hemland och införa vidare konsumenträttigheter för internetkontrakt.
Första juli nästa år vill kommissionen förbjuda de alla extrakostnader som tillkommer när man besvarar ett mobilsamtal i ett annat EU-land. Och kostnaden för att ringa med både mobil och fast telefon inom EU föreslås bli högst 19 cent per minut, motsvarande 1,65 kronor.
Det ska dessutom bli lättare att avbryta ett kontrakt med en internetoperatör om den utlovade hastigheten inte stämmer.
Flera konsumentorganisationer välkomnar förslagen.
Kroes vill även garantera ”nätneutralitet” genom att förbjuda internetoperatörer att blockera eller strypa vissa tjänster och innehåll på nätet. I dag saknar 96 procent av EU-borna denna garanti enligt kommissionen, endast Nederländerna och Slovenien har sådan lag på plats.
Men bland annat den franska inflytelserika nätfrihetsorganisationen La Quadrature du Net kritiserar skarpt denna del av förslaget.
”Denna bristfälliga text låtsas försvara principen om nätneutralitet genom att förbjuda blockering och strypning av internetkommunikation men gör det fullständigt meningslöst genom att uttryckligen tillåta otillbörlig diskriminering genom prioritering [av datatrafik]”, skriver de i ett uttalande och får stöd av EU-parlamentets gröna partigrupp som länge efterfrågat ett lagförslag om nätneutralitet.
– Med [förslaget] blir olikabehandlingen av data på nätet legaliserat, sade EU-parlamentarikern Jan Philipp Albrecht, som ansvarar för internetfrågor i gruppen.
I den andra delen vill kommissionen att det ska bli lättare att investera i telekommarknaden genom bland annat förenklingar i regleringen för företag och olika standardiseringar.
Ento, som företräder flera stora telekomföretag, välkomnade delar av förslaget och kritiserade andra.
”En kursförändring är nödvändig eftersom europeiska investeringar i telekommunikationinfrastruktur har minskat med ungefär två procent per år de senaste fem åren … men förslaget kommer inte helt att skapa det momentum som behövs för att uppnå målen i [EU:s] digitala agenda och bidra till Europas ekonomiska tillväxt”, heter det.
Neelie Kroes hoppas att lagförslagen hinner bli antagna av EU-parlamentet och medlemsländerna innan EU-valet i maj 2014. Om det inte sker tror hon att det kommer ta ytterligare 2-2,5 år innan förslagen är klubbade.
EU-parlamentets två största partigrupper, socialdemokratiska S&D och kristdemokratiska och konservativa EPP, kritiserar förslagets tajming som de menar gör att det blir svårt att få förslagen behandlade innan valet.