Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den brittiske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Claude Moraes står bakom rapporten. Arkivbild.

NSA-skandal kan äventyra frihandelsavtal mellan EU och USA

BRYSSEL 13 mars 2014 | Punkt för spioneriutfrågningarna

Sverige får kritik för massavlyssning och EU-parlamentet hotar att rösta ned frihandelsavtalet med USA om europeisk lag inte respekteras. Det är några av slutsatserna i EU-parlamentets utredning av massavlyssningen av europeiska medborgare.

I rapporten som antogs på onsdagen varnar EU-parlamentarikerna för att handelsavtalet mellan EU och USA som just nu håller på att förhandlas fram ”äventyras” om den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA inte slutar med sin massövervakning. EU-parlamentet som har ett avgörande inflytande måste ge sitt godkännande till avtalet när kommissionens förhandlat klart med USA.

Rapporten, som fick stöd av 554 ledamöter mot 78 nej-röster och 60 som lade ned sina röster, innebär att EU-parlamentets sex månader långa utredning av den avlyssningsskandal som avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden förra sommaren är över.

Förutom hot om rött ljus till frihandelsavtalet med USA kräver EU-parlamentarikerna att det så kallade Swiftavtalet, där amerikanska myndigheter har tillgång till uppgifter om européers banköverföringar, läggs på is till dess en utredning gjorts om amerikanerna missbrukat avtalet.

EU-parlamentarikerna efterfrågar även en europeisk molntjänst och ett europeiskt skyddsprogram för visselblåsare.

Det tidigare kravet på att Edward Snowden bör ges en fristad i något av EU-länderna avvisades dock av parlamentarikerna.

Under de sammanlagt 16 utfrågningarna med politiker, journalister, forskare och tjänstemän framkom bland annat att Sverige är en av de största samarbetspartnerna i den amerikanska avlyssningen.

Sverige tillsammans med Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Polen uppmanas i rapporten att "bringa klarhet i anklagelserna om massövervakningsverksamhet, inklusive [...] eventuella överenskommelser mellan underrättelsetjänster och telekommunikationsföretag om tillgång till och utbyte av personuppgifter och tillgång till transatlantiska kablar [...] och deras förenlighet med EU-lagstiftningen."

Rapporten är inte tvingande utan ska bara ses som EU-parlamentets ståndpunkt i frågan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret