Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det är inte rimligt att EU bromsar ikraftträdandet av ett fördrag som kommer att förbättra tillgången på litteratur för miljoner synskadade världen över. Det skriver Max Andersson (MP).

Debatt: Orimligt EU-bråk håller synskadade i boksvält

Max Andersson (MP) 27 april 2015 | Debatt i parlamentet

Nytt avtal som i praktiken ska öppna böckernas värld för miljoner synskadade hindras av EU-länder som käbblar om hur avtalet ska ratificeras. Detta måste få ett slut, skriver Max Andersson (MP) ansvarig för frågan i EU-parlamentet.

Idag är det endast sju procent av världens litteratur som finns som punktskrift, som ljudbok eller i andra format som är tillgängliga för synskadade. I fattiga länder är situationen betydligt värre. World Blind Union kallar det en ”boksvält”. Ett nytt internationellt avtal, Marrakechfördraget, har förhandlats fram för att förbättra situationen och ge personer med lässvårigheter bättre tillgång till böcker.

EU har redan sagt ja till avtalet i princip, men ministerrådet drar frågan i långbänk och klarar inte av att ta beslut. Jag är EU-parlamentets ansvarige ledamot för Marrakechfördraget och har därför ställt en fråga till ministerrådet om när världens synskadade kan förvänta sig ett besked.

På onsdag [29 april] hålls en debatt i Europaparlamentet då jag förväntar mig ett svar från rådet.

Marrakechfördraget är ett internationellt fördrag antagit av FN:s specialorgan WIPO, World Intellectual Property Organization. Fördraget innebär att undantag görs i upphovsrätten så att det blir lättare att göra verk tillgängliga i särskilda format för synskadade och flytta dem över gränserna.  Idag fungerar det ofta så att en ljudbok inläst på exempelvis engelska i USA inte kan importeras till andra länder, utan alla länder är tvungna att själva läsa in en egen version av boken.

Marrakechfördraget kommer att väsentligt förbättra tillgången till litteratur för blinda, synskadade eller personer med lässvårigheter såsom dyslexi. Det blir förbättringar här i Sverige, men den största förbättringen kommer för synskadade i fattiga länder där man talar spanska, franska och engelska när de får tillgång till de verk som redan tillgängliggjorts i Spanien, Frankrike och Storbritannien. En viktig effekt är att det blir bättre möjligheter för synskadade i fattiga länder att utbilda sig när de får bättre tillgång till kurslitteratur.

Det är mycket förvånande att ministerrådet, som har godkänt avtalet, inte kan enas hur ratificeringen ska ske. Det är en till synes ganska teknisk fråga som är kruxet. Flera EU-länder tvistar nämligen om vilken artikel i EU:s fördrag som ska användas som grund för ratificerandet av avtalet. För fördragsnördar: det handlar om reglerna för exklusiv eller delad kompetens.

EU-kommissionen har föreslagit att fördraget ska ratificeras med exklusiv kompetens, och det juridiska läget, inklusive färska prejudikat från EU-domstolen, är tydligt att det är så det borde gå till. Det har också den praktiska fördelen att det går betydligt snabbare. Om avtalet ska ratificeras med delad kompetens måste EU vänta in det långsammaste medlemslandet och det kan ta många år.

Olyckligtvis finns det länder som inte vill acceptera det juridiska läget. Det finns ett missnöje med hur EU-domstolen har valt att tolka Lissabonfördraget när det gäller ratificeringen av internationella avtal, och nu låter man det gå ut över Marrakechfördraget och världens synskadade.

Det är inte rimligt att EU bromsar ikraftträdandet av ett fördrag som kommer att förbättra tillgången på litteratur för miljoner synskadade världen över. EU borde ratificera Marrakechfördraget snarast möjligt. 

Max Andersson (MP)
EU-parlamentariker

Föredragande för Marrakechfördraget i EU-parlamentet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret