Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Tyskland: Blankt nej till gemensam bankhjälp

BRYSSEL 11 september 2015 | Har andra lösningar

Tyskland går emot EU-kommissionen och Frankrike och menar att en gemensam bankgarant för euroländerna är oacceptabel.

Senast i onsdags efterlyste EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker en gemensam insättningsgaranti för banker i euroområdet. En sådan innebär att riskerna vid en bankkris, som sommarens bankrusning i Grekland, i något av länderna delas av alla euroländer. Även Europeiska centralbanken och en rad länder med Frankrike i spetsen har länge eftersträvat ett sådant system.

Men i ett diskussionsunderlag inför dagens informella finansminister möte i Luxemburg, som Financial Times läst, sätter Tyskland ned foten.

”Att nu inleda en diskussion om ytterligare fördelning av bankrisker genom ett gemensamt [insättningsgarantisystem] är oacceptabelt”, heter det i underlaget.

Tyskland oroas för att landet kommer att tvingas betala när banker i andra euroländer krisar. Tyskland vill istället införa hårdare krav på privata investerare så att det är de som får stå för kostnaden om en bank i ett euroland hamnar i kris.

Det föreslås i det tyska underlaget också att kapitalkraven för banker ska stärkas och att det ska bli lättare för nationella myndigheter att tvinga på vacklande banker att ta förluster. Om ett euroland tvingas ta krislån i framtiden ska återbetalningstiden för dess statsobligationer automatiskt förlängas.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret