Tusk: Ceta kan blir vårt sista frihandelsavtal
BRYSSEL 20 oktober 2016 | Hollande: Hårda brexitförhandlingarEuropeiska rådets ordförande Donald Tusk ser pessimistiskt på framtiden för frihandel mellan EU och resten av världen.
Vid dagens och morgondagens EU-toppmöte i Bryssel ska stats- och regeringscheferna bland annat diskutera frihandel och då i synnerhet frihandelsavtalet med Kanada som just nu blockeras av den belgiska regionen Vallonien.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som leder mötet, menar att problemet ”går bortom Ceta” och att möjligheterna till ett allmänt stöd för frihandelsavtal riskerar att erodera.
– Jag är rädd att det innebär att Ceta kan bli vårt sista frihandelsavtal, sade Tusk på väg in på mötet.
Han hoppades dock att det kan komma en lösning för Ceta.
– Jag hoppas att Belgien återigen visar att det är en sann mästare i att hitta kompromisser, sade Tusk.
Enligt Belgiens premiärminister Charles Michel har det varit tuffa förhandlingar men nu upp till det vallonska parlamentet att säga ja eller nej.
– Vi är nära sanningens ögonblick. Det är en delikat stund för Belgien, sade Michel på väg in på mötet.
En annan fråga som ska avhandlas på toppmötet är Nederländernas inställning till EU:s samarbetsavtal med Ukraina efter en rådgivande folkomröstningen i april då nederländarna röstade nej till det. Landets premiärminister Mark Rutte sade sig dock vara pessimistiskt till att kunna hitta en lösning på mötet.
– Det börjar brådska, sade Rutte och syftade på att senast första november har landets parlament krävt att en lösning ska presenteras.
På mötet ska även Ryssland och unionens strategi gentemot landet diskuteras. Inför mötet har det spekulerats i att öka på de sanktioner som EU redan har mot Ryssland för dess aggressiva inblandning i Ukraina. Men enligt den tjeckiske premiärministern Bohuslav Sobotka kommer det dock inte att bli ytterligare sanktioner mot Ryssland på grund av dess Syrieninblandning eftersom frågan inte tidigare förberetts på lägre nivå.
På mötet deltar för första gången Storbritanniens premiärminister Theresa May
– Jag är här med ett mycket tydligt budskap. Storbritannien lämnar EU men vi kommer att spel vår fulla roll tills vill lämnar, sade May som väntas berätta för övriga stats- och regeringschefer som sina brexitplaner.
Den formella diskussionen väntas dock bli kort men Frankrikes president François Hollande satte tonen inför framtida förhandlingar när han gick in på mötet.
– Theresa May vill ha en hård brexit, förhandlingarna kommer att bli hårda, sade Hollande.