Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-utskott röstar om omstridda internetfrågor

BRYSSEL 19 juni 2018

Två omstridda frågor finns på agendan när Europaparlamentets rättsliga utskott imorgon onsdag röstar om ett nytt, moderniserat upphovsrättsdirektiv.

En av frågorna handlar om ett förslag från EU-kommissionen och medlemsländerna i rådet där man vill ge internetplattformar som Google och Facebook ansvar för att upptäcka när upphovsrättsskyddat material som böcker, låtar, artiklar och filmer laddas upp.

Exakt hur detta tekniskt ska ske är oklart, men redan i dag använder exempelvis Google och Youtube referenslistor för att identifiera och blockera olovligt material. Kritikerna kallar dem piratfilter.

Internetgrundarna Vint Cerf och Tim Berners-Lee protesterade i förra veckan tillsammans med andra internetaktivister i brev till EU-parlamentets ordförande Antonio Tajani mot att plattformar kan åläggas stora kostnader för filtrering och mot att användare kan övervakas.

Den andra frågan gäller ett förslag där tidningsutgivare och mediebolag föreslås få ett eget upphovsrättsskydd likt det som journalister har i dag.

Kommissionen och rådet vill att medlemsländerna själva ska få besluta om vilka åtgärder skyddet ska omfatta. Sverige är emot att de ska gälla delning av nyhetslänkar, enligt Patrik Sundberg, rättssakkunnig på justitiedepartementet.

Det avgörande beslutet om direktivet kommer att tas av hela Europaparlamentet.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret