Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Morgan Johansson måste svara på frågor om EU:s upphovrättsdirektiv. (Arkivbild)

Justitieministern tvingas förklara ja till upphovsrättsdirektiv

STOCKHOLM 26 februari 2019

Justiteminister Morgan Johansson (S) kallas till riksdagens näringsutskott. Regeringen anklagas för att ha bytt svensk linje i frågan om EU:s upphovsrättsdirektiv utan förankring i riksdagen.

Enligt en enkät som Europaportalen har gjort är en majoritet av de svenska Europaparlamentarikerna kritiska till EU:s nya omtalade upphovsrättsdirektiv. Ingen av de 20 svenska ledamöterna har heller ännu tagit ställning för att rösta ja när hela parlamentet tar upp frågan om i slutet av mars. Se faktaruta.

Det man ska rösta om är ett kompromissförslag som ministerrådet och Europaparlamentet kom överens om tidigare i februari.

Samtidigt kallade näringsutskottet i dag, på initiativet av Liberalerna, justitieminister Morgan Johansson till utskottet för en utfrågning sedan Sveriges EU-ambassadör röstat ja till kompromissen i förra veckan.

Arman Teimouri är näringspolitisk talesperson för Liberalerna:

– Regeringen fick ju 2017 ett givet mandat från riksdagen att förhandla. Så sent som i januari röstade regeringen i förhandlingarna nej till förslaget om upphovsrättsdirektiv, men nu har man godkänt det. Vi undrar vad som gjorde att man gav klartecken och på vilka punkter det ändrade förslaget skiljer sig från det som man röstade nej till för en månad sedan, säger han till Europaportalen.

Liberalerna är – liksom en majoritet av de svenska ledamöterna i Europaparlamentet  – i dag kritiska till de senaste formuleringarna som rör de omdiskuterade artiklarna 11 och 13 i direktivet.

"Internet i stort"

– För oss är det en fråga som både berör privatpersoner och företag och internet i stort. Det vore bra om man återkom till riksdagen innan man ändrade inställning, kommenterar Arman Teimouri.

Max Andersson, parlamentariker för partiet Vändpunkt, tidigare Miljöpartist, röstade i dag nej när förslaget togs upp i parlamentets rättsliga utskott, där han är ordinarie ledamot. Men nej-linjen förlorade, utskottet godkände förslaget med rösterna 16 ja och 9 nej.

Andersson hoppas dock, liksom en majoritet av de svenska parlamentarikerna, att förslaget stoppas när hela parlamentet får rösta den 26 mars.

– Det förslag som ligger på bordet nu, som kommit ut från trilogen, kommer att ställa till det för människor som vill kunna länka till nyheter och ladda upp lagligt material på nätet och även för alla nätsidor som vill låta användare ladda upp material.

Enligt Andersson måste internetsidor, enligt förslagets artikel 13, göra sitt bästa för att se till att inte upphovsrättsligt skyddat material laddas upp, som man inte avtalat om. I praktiken innebär det, menar Andersson och andra, krav på att installera automatiska filterprogram, vilka är oprecisa och riskerar att sortera bort lagliga texter, satir eller bilder.

Elva säger nej

Hittills har elva svenska parlamentariker svarat att de ska rösta nej till förslaget. Den socialdemokratiska gruppen på fem ledamöter har ännu inte bestämt sig. Även liberalen Jasenko Selimovic avvaktar men kallade direktivet för en vecka sedan för problematiskt. SD:s ledamöter vill inte svara på Europaportalens förfrågan

Även artikel 11 är ifrågasatt. Den innebär att nätjättar och andra nätsidor bara kan citera vissa ord, eller korta fraser ur skyddat material. I annat fall kan de bli skyldiga att betala licensavgifter till författare och kreatörer som äger rättigheterna till det. Tanken är att nätbolagen ska förmås att dela med sig av sina reklamintäkter.

Enligt Max Andersson är småföretagen fortfarande undantagna men undantaget har inskränkts till att gälla de som bland annat har färre än fem miljoner användare.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret