Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Delar av brexitkampanjen inför folkomröstningen 2016.

Rapport: Brexit ingen ekonomisk katastrof för Storbritannien

STOCKHOLM 15 juni 2020
Efter en genomgång av olika prognoser kring Storbritanniens framtida ekonomi utan ett eventuellt EU-avtal konstaterar nationalekonomen Harry Flam i en rapport att det inte blir så stor skillnad för landet att istället följa WTO-handelsregler. Däremot finns det andra möjliga negativa effekter för britternas del.

Professor emeritus nationalekonomen Harry Flam går i en Siepsrapport igenom 15 olika prognoser på hur Storbritannien påverkas ekonomiskt av att lämna EU och i stället följa WTO:s internationella handelsregler gentemot EU. Huruvida det blir aktuellt med WTO-regler är beroende på om EU och Storbritannien i år  lyckas komma överens om andra regler och tullar eller inte.

Av Flams genomgång framgår att de negativa effekterna med WTO-spåret är små och mycket osäkra. Skillnaden kanske handlar någon eller några procent av BNP skriver Flam och konstaterar: Brexit innebär med andra ord inte någon katastrof för den brittiska ekonomin. 

De statistiska effekterna enligt de gjorda brexitstudierna om Storbritanniens BNP visar ett tillväxttapp på 15 år mellan 0,2 till 10,7 procent med WTO-regler. De stora variationer i prognoserna beror på att studierna omfattar delvis olika saker. 

Bland de negativa effekter som Harry Flam tar upp ingår att de brittiska företagens tull- och administrationskostnader går från noll till 15 miljarder pund årligen. Det är närmare dubbelt så mycket som Storbritanniens årliga nettoavgift som EU-medlem konstaterar Flam och fortsätter: Om Londons finanssektor förlorar rätten att verka fritt med EU kan dess ställning som globalt finanscentrum också vara hotad. 

Siepsrapporten avslutas med kommentaren att det vore önskvärt att man så småningom klart och otvetydigt skulle kunna konstatera vilka kostnader som brexit medfört för Storbritannien. Med största sannolikhet förblir dock kostnaderna oklara och Storbritannien kommer inte att kunna tjäna som ett exempel för andra EU-länder som i framtiden kan komma att överväga utträde. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret