Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska ombudsmannen, irländskan Emily O’Reilly. Arkivbild.

Kommissionen får på fingrarna för bristande öppenhet

BRYSSEL 28 januari 2022

Europeiska ombudsmannen kritiserar och begär besked från EU-kommissionen efter att denna vägrat lämna ut begärda SMS-meddelanden från ordförande Ursula von der Leyen.

I april i fjol sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en intervju med The New York Times att hon förhandlade ett uppköp av Pfizers coronavaccin genom att SMS:a med företagets chef.

Alexander Fanta, journalist på tyska Netzpolitik.org, krävde därefter att kommissionen skulle lämna ut textemeddelandena genom en begäran om allmän handling. Kommissionen menade dock att man inte hade sparat dem och han fick nej till svar. 

EU:s öppenhetskommissionär Věra Jourová motiverade beslutet att inte lämna ut Ursula von der Leyens textmeddelanden med att sådan inte omfattas av kommissionen regler för vilka dokument som ska sparas eller EU-förordningen som reglerar tillgång till allmän handling.

”På grund av sin kortvariga och flyktiga karaktär är text- och direktmeddelanden inte avsedda att innehålla viktig information om kommissionens politik, verksamhet och beslut”, skrev Jourová.

Detta trots att förordningen uttryckligen omfattar ”allt innehåll […] i elektronisk form”.

Europeiska ombudsmannen Emely O’Reilly som granskar EU-institutionerna har undersökt kommissionens agerande och presenterade på fredagen sin rapport. Enligt henne hade kommissionen inte ens bett Ursula von der Leyens kabinett att leta efter de begärda textemeddelandena.

– Det begränsade sätt som begäran om offentlig tillgång behandlades på innebar att man inte försökte ta reda på om det fanns några textmeddelanden. Detta är inte tillräckligt för att uppfylla rimliga förväntningar på öppenhet och administrativa normer inom kommissionen, sade O’Reilly.

– Textmeddelanden omfattas helt klart av EU:s öppenhetslag och därför bör relevanta textmeddelanden registreras. Det är inte trovärdigt att hävda något annat, fortsatte ombudsmannen.

Hon rekommenderar nu kommissionen att efterforska om textmeddelandena finns kvar och om så är fallet lämna ut dessa till journalisten enligt regelverket. Kommissionen får fram till den 26 april på sig att svara på ombudsmannens begäran.

Eric Mamer, talesperson för kommissionen, sade på fredag att man ska återkomma till ombudsmannen inom den satta tidsfristen. Man meddelade även att man ska se över sina tillvägagångssätt för allmänna handlingar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret