Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans, en nederländsk socialdemokrat och energikommissionär Kadri Simson, en estländsk liberal.

Nya höjda energimål i EU-plan för att fasa ut rysk energi

BRYSSEL 18 maj 2022

Om fem år ska EU ha gjort sig helt oberoende av rysk energi, föreslår kommissionen. Det ska ske genom höjda mål för förnyelsebar energi, mindre elanvändning och inköp av fossila bränslen från andra länder. Bland annat ska solpaneler bli obligatoriska på nybyggda tak. – Det är väldigt bra att kommissionen väljer att agera kraftfullt, säger Erik Bergkvist (S).

– Rysslands invasion av Ukraina och det omedelbara hotet mot vår säkerhet och livsstil har lagt till en enorm utmaning till ett redan fullt program. Utöver covid, kris för klimat och biologisk mångfald och de många utmaningar i världen vi redan har, måste vi nu hantera militär aggression, ligistfasoner och direkt barbari mot ett fredligt och demokratiskt europeiskt grannland, sade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans på onsdagen när han presenterade det senaste förslaget i att göra EU oberoende av rysk energi.

Målet är att till 2027 bli helt oberoende av rysk olja, gas och kol i EU.

Tillvägagångssättet står på tre ben: mer satsning på förnybar energi, använda mindre energi och importera den olja och gas som behövs från andra länder än Ryssland.

Obligatoriska solpaneler och snabbare tillstånd

Kommissionen föreslår att det ännu inte klubbade målet om att 40 procent av energin i EU år 2030 ska komma från förnybara källor ska höjas till 45 procent. Processerna för att ansöka om tillstånd för att bygga exempelvis vind- och solkraftverk ska förenklas.

– Att få ett tillstånd kan ta så lång tid som nio år för vind och upp till fyra för sol. Det är tid vi inte har, sade EU:s energikommissionär Kadri Simson som hoppas att den tidsperioden ska gå att få ned till ett år.

Kommissionen vill vidare att det ska bli obligatoriskt att installera solpaneler på taket på nya offentliga och kommersiella byggnader från 2025 och på privata bostäder från 2029.

Mindre elanvändning

Målet för minskad energianvändning 2030 föreslås höjas från 9 till 13 procent. Det ska ske genom bland annat genom att medlemsländerna uppmanas minska momsen på energisparande uppvärmningssystem som värmepumpar, isolera byggnader och energisnåla produkter. Kommissionen uppmanar även invånare att göra egna insatser som att sänka termostaten på vintern och tillåta lite varmare inomhusklimat på sommaren innan luftkonditioneringen slås på.

– Även små steg, om de tas av 440 miljoner personer, har en enorm effekt, sade klimatkommissionär Frans Timmermans.

Gemensamma gas- och oljeinköp 

Den tredje delen är att diversifiera medlemsländernas import av gas och olja från Ryssland till andra länder. Kommissionen föreslår att detta ska ske genom att medlemsländerna går samman med gemensamma uppköp som man gjorde med vaccin under coronapandemin.

– På kort sikt har vi ett allvarligt problem på grund av [vårt beroende av] rysk gas som vi inte omedelbart kan helt ersätta med förnybart. Så vi måste ut i världen och försöka hitta alternativ till rysk gas. Och om vi vill göra det väl måste vill göra det tillsammans, sade Timmermans.

Miljardkostnader - och besparingar

För att nå målet om att göra EU-länderna oberoende av rysk energi till 2027 räknar kommissionen med att det behövs investeringar på 210 miljarder euro. Till detta föreslår kommissionen bland annat att man tar pengar från lånedelen i unionens stora coronafond som medlemsländerna ännu inte tingat.

Samtidigt räknar kommissionen med att årligen kunna spara de 100 miljarder euro som EU-länderna betalar Ryssland för gas och olja.

– Vi inser att göra EU oberoende från sin största energileverantör kommer att bli svårt. Men de ekonomiska fördelarna kommer att bli mycket större än de kortsiktiga utgifterna [i förslaget], sade energikommissionär Kadri Simson.

Välkomnas med förbehåll

EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) välkomnar kommissionens förslag.

– Det är väldigt bra att kommissionen väljer att agera kraftfullt och att nästan hela tonvikten ligger på förnybar energi och energieffektivisering, säger han i ett uttalande till Europaportalen.

Bergkvist anser dock att det saknas långsiktigt tänkande.

– Förslaget innehåller exempelvis ingenting om att utveckla tekniker för energilagring, vilket kommer att vara en förutsättning för att utnyttja den förnybara energins potential till fullo.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde menar att förslaget är ett steg i rätt riktning men att det bästa vore ett omedelbart energiembargo mot Ryssland.

– [Planen] är inte mer än en nödlösning. Kommissionen föreslår att vi bryter med Ryssland, men i stället låser fast oss i ett ökat kolberoende och förlita oss på gas från andra länder – ofta diktaturer. Det är kortsiktigt. Jag hade velat se mycket större satsningar på förnybar energi och energieffektivisering, säger Dalunde i ett uttalande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret