Inför fredagens energikrismöte: EU-länderna söker kompromisser
BRYSSEL 28 september 2022På fredag förväntas medlemsländerna fatta beslut om gemensamma nödåtgärder för att få ner de rusande energipriserna. Medlemsländerna vill ha mer flexibilitet kring åtgärderna än vad EU-kommissionen föreslagit. Samtidigt kan frågan om pristak på importerad gas bli en stridsfråga.
På fredag träffas EU:s energiministrar på ett extrainsatt möte i Bryssel där man hoppas komma överens om gemensamma nödåtgärder för att tackla de rusande energipriserna i unionen.
En sammanställning av vad konsumenter i ländernas huvudstäder får betala för elen i augusti visar att Sverige ligger nära EU-snittet medan priset är betydligt i högre Danmark, Nederländerna och Italien.
Inför mötet har EU-kommissionens lagt fram ett förslag på en rad gemensamma åtgärder, bland annat skarpa mål om att minska elförbrukningen och ett inkomsttak för energibolag med stora vinster.
Med bara två dagar kvar till energimötet ser EU-länderna dock ut att vilja ha mer svängrum i åtgärderna. I ett utkast till kompromissförslag om nödåtgärder vid höga energipriser, som tagits fram av det tjeckiska ordförandeskapet, föreslås ytterligare flexibilitet för medlemsländerna, rapporterar Agence Europe som tagit del av utkastet.
Tjeckerna föreslår bland annat att medlemsländerna ska kunna sätta flera olika pristak beroende på elproducenternas intäkter och typ av teknik.
Tjeckerna föreslår också att medlemsländerna ges möjlighet att själva kunna besluta om att pristak inte ska tillämpas i vissa fall samt större flexibilitet när det gäller det bindande målet att minska elförbrukningen (se faktaruta).
Förslagen ska diskuteras av EU-ländernas ambassadörer under onsdagen med syftet att lättare nå en politisk överenskommelse på fredagens möte.
Pristak på gasimport?
Inför fredagens möte har en stor grupp medlemsländer uppmanat EU-kommissionen att lägga fram ett förslag till pristak på importerad gas.
Enligt uppgifter till Politico skulle EU-kommissionärerna under onsdagen diskutera ett förslag om att införa ett "dynamiskt pristak" på importerad gas. Om förslaget får grönt ljus av kommissionärerna kommer EU-kommissionen att föreslå ett sådant tak för EU:s energiministrar inför fredagens möte, uppger Politico.
Flera länder, såsom Tyskland, Danmark och Nederländerna, är dock emot en sådan åtgärd.