Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Kristersson i Natofrågan: Jag är redo att åka till Ankara

BRYSSEL 20 oktober 2022

Statsminister Ulf Kristersson lovar att skynda på arbetet med uppfylla de turkiska kraven för att ta Sverige in i Nato.

– Jag är väldigt redo att resa till Ankara så snart som möjligt, sade statsministern.

– Min regering fäster högsta vikt vid Sveriges Natomedlemskap [och] kommer fördubbla våra kraftansträngningar för att genomföra avtalet med Finland och Turkiet, sade statsminister Ulf Kristersson (M) efter att ha mött Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i försvarsalliansens högkvarter i Bryssel på torsdagen.

Enligt Kristersson går man ”systematiskt” genom alla delar i avtalet för att se till att man lever upp till det. Han menade att det finns ett ”mycket nära samarbete” mellan den förra S-regeringen och den nya M-ledda i frågan, men att hans regeringen kommer lägga större möda kampen mot terrorismen.

– Jag har väldigt stor respekt för alla de länder runt om i världen som systematiskt utsätts för terrorangrepp, att de ser det här som en helt avgörande fråga. Ska man samarbeta nära i en försvarsallians med ett nytt land vill man vara 100 procent säker på att det landet också är väldigt starkt engagerat i kampen mott terrorismen, sade Kristersson.

Redo att åka till Ankara

Kristersson sade vidare att man diskuterar ett toppmöte med den turkiska ledningen för att diskutera Nato-frågan.

– Jag är väldigt redo att resa till Ankara så snart som möjligt. Vi har sänt den signalen till våra turkiska vänner, sade statsministern.

Stoltenberg: Otänkbart att Sverige inte skulle få stöd vid krissituation

Natochefen Jens Stoltenberg välkomnade att Ulf Kristersson redan på sin tredje dag som statsminister valde att besöka dess högkvarter. Han pekade på att Natoprocessen för Sverige och Finland varit den snabbaste hittills med 28 av 30 medlemsländer som ratificerat tillträdet. Trots att Turkiet och Ungern ännu inte formellt godkänt anslutningen räknade Stoltenberg med Natoländer kommer att komma Sverige och Finland till undsättning i en krissituation även innan formellt medlemskap.

– Det är otänkbart att allierade inte skulle agera som Sverige eller Finland skulle utsättas för någon form av påtryckningar, sade Jens Stoltenberg.

Fler möten

Efter mötet med Natochefen kommer Ulf Kristersson träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen innan veckans EU-toppmöte inleds i eftermiddag.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret