Oeniga EU-ledare bollade gasfrågan vidare inför nästa toppmöte
BRYSSEL 10 oktober 2022Frågan om pristak på gas har nu hamnat på EU-kommissionens bord efter att EU-ländernas ledare inte kunde enas på fredagens toppmöte. Kommissionen väntas lägga fram ett kompromissförslag inför nästa veckas toppmöte.
– Det viktiga nu är att kommissionen får jobba med de olika förslagen och utvärdera vilka effekter de olika alternativen kan ha, sade statsminister Magdalena Andersson.
EU:s stats- och regeringschefer lyckades under fredagens informella toppmöte i Prag inte komma överens om tydliga riktlinjer för gemensamma nödåtgärder för att hantera de höga energipriserna. Frågan om ett pristak på gas, och hur det skulle genomföras, fortsatte att splittra länderna.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez sade efter mötet att stödet bland EU-länderna växer för en mekanism som gör det möjligt att begränsa priset på gas som används för elproduktion – ett alternativ som nu också övervägs av EU-kommissionen – rapporterar Agence Europe.
Från tyskt håll är man dock fortsatt skeptisk till det här alternativet och den tyska förbundskanslern Olaf Scholz uttryckte på fredagen oro för att ett pristak skulle leda till att den gas som EU importerar istället leds om till andra regioner, skriver Agence Europe.
Enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michel skulle fredagens toppmöte dock snarast ses som ett strategiskt steg mot nästa toppmöte som äger rum i Bryssel nästa vecka den 20-21 oktober.
– Detta möte har gjort det möjligt att bättre förstå de olika synvinklarna, sade Charles Michel på en pressträff efter mötet.
Kommissionen ska lägga fram förslag
Magdalena Andersson, som troligen gjorde sitt sista EU-toppmöte som Sveriges statsminister “för den här gången”, sade efter fredagens möte att EU-åtgärder för att sänka priserna på el och gas definitivt kommer att komma men att bollen nu ligger hos EU-kommissionen att se över vilka metoder som ska användas.
– De här informella mötena är ju inte möten där man tar fattar beslut, däremot var det väldigt tydligt att man gav ett uppdrag till Ursula von der Leyen om att komma med tydliga förslag till nästa Europeiska råd, sade hon på väg ut från mötet.
– Det viktiga nu är att kommissionen får jobba med de olika förslagen och utvärdera vilka effekter de olika alternativen kan ha, sade Andersson.
Stöd till Ukraina “fortsatt viktigt”
EU-ledarna bekräftade under mötet även sitt stöd för Ukraina.
– Vi är fast beslutna att mobilisera alla nödvändiga verktyg: ekonomiskt, militärt, humanitärt och politiskt stöd, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötet.
Även statsminister Magdalena Andersson betonade vikten av fortsatt stöd.
– Det behövs både mer pengar och mer vapen. Europa måste fortsätta ställa upp och skicka mer vapen till Ukraina, sade statsminister Magdalena Andersson.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade att två miljarder euro under EU:s makroekonomiska stöd till Ukraina ska betalas ut "inom de närmaste dagarna". Hon underströk också vikten av långsiktigt stöd, inte minst för återuppbyggnaden av Ukraina.
– Det står redan klart är att vi kommer att behöva identifiera nya finansieringskällor eftersom det kommer att behövas enorma belopp, enligt von der Leyen.