EU-kommissionen: Föräldraskap bör erkännas automatiskt inom EU
BRYSSEL 7 december 2022Olika regler för att erkänna föräldraskap inom EU sätter barn i en utsatt situation. För att stärka barnens rättigheter föreslår EU-kommissionen att reglerna harmoniseras inom EU.
– Runt två miljoner barn kan idag se sitt rättsliga förhållande till sina föräldrar nekas i ett annat medlemsland. Det är inte acceptabelt, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reyners.
EU-kommissionen föreslog på tisdagen att reglerna för erkännande av föräldraskap mellan medlemsstaterna harmoniseras på EU-nivå.
– Kärnan i förslaget är att när en medlemsstat väl har etablerat ett föräldraskap enligt nationell lag ska det erkännas av de andra medlemsländerna, sade EU:s justitiekommissionär Didier Reyners när förslaget presenterades.
Problem kan exempelvis idag uppstå om en familj med samkönade föräldrar flyttat till en annan medlemsland som inte har erkänt det föräldraskap som tidigare fastställts av hemlandet, eller åtminstone inte för båda föräldrarna.
Enligt Reyners är problemet omfattande.
– Det finns uppskattningsvis två miljoner - två miljoner! - barn som kan se sitt rättsliga förhållande till sina föräldrar nekas i ett annat medlemsland. Situationen är inte acceptabel, sade han.
Enligt paraplyorganisationen ILGA-Europe som samlar hbtqi-organisationer över hela Europa, är förslaget är ett stort steg framåt för att skapa rättssäkerhet för barn i gränsöverskridande situationer så att deras familjeliv skyddas och att båda deras föräldrar erkänns i hela EU.
– Att se till att barn får sina föräldrar fullt erkända när de flyttar över EU är en väsentlig förutsättning för deras bästa och deras grundläggande rättigheter. Denna föreslagna lagen tillåter detta, utan att hindra medlemsstaternas behörighet att definiera en familj och etablera föräldraskap enligt deras rättsvetenskap, säger Evelyne Paradis, chef för ILGA-Europe, i ett uttalande.
För att förslaget ska bli lag måste det först antas av alla EU-länder i ministerrådet. Ett veto från ett EU-land kan med andra ord sätta stopp för lagen.
Även EU-parlamentet ska konsulteras i processen.
EU-parlamentarikern Malin Björk (V) välkomnar kommissionens förslag men tror att det kan bli svårt att få igenom det i rådet. Hon tycker att man redan nu bör börja jobba för andra vägar att få igenom lagstiftningen.
– Ett alternativ är ett fördjupat samarbete (“enhanced cooperation”) mellan de medlemsländer som faktiskt vill stå upp för alla människors lika rättigheter. Då kan inte de andra länderna sätta käppar i hjulen, säger Malin Björk i ett uttalande.