Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Natochefen Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU och Nato fördjupar samarbete som följd av ryska kriget

BRYSSEL 10 januari 2023

Rysslands invasion av Ukraina knyter EU och Nato närmare varandra. Men även Kina pekas ut som ett växande hot västliga demokratier.

Ledarna för EU och Nato skrev i dag tisdag under den tredje förklaringen om fördjupat samarbete mellan de två organisationerna sedan 2016.

– [Att stärka partnerskapet mellan Nato och EU] är viktigare än någonsin. President Putin ville ta Ukraina på några dagar och splittra oss. På båda dessa punkter har han misslyckats, sade Natochefen Jens Stoltenberg under en presskonferens efter undertecknandet.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel var inne på ett liknande spår och pekade på att EU och Nato i dag står närmare än någonsin tidigare.

– Rysslands krig mot Ukraina har fått två oavsiktliga följder. Det har stärkta båda organisationerna och fört oss närmre varandra, sade Michel.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfter förklaringen samarbetet ”till nästa nivå” med konkreta samarbeten mellan EU och Nato på flera områden: som hybrid- och cyberhot, klimatförändringens säkerhetsmässiga konsekvenser, hot mot viktig infrastruktur och utländsk inblandning i demokratiska processer.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina är den viktigaste faktorn till förklaringen men även Kina pekas ut som ett framtida hot.

– Det ryska hotet är det mest direkta men inte de enda. Vi ser även att Kina alltmer försöker omskapa omforma den internationella ordningen till egen fördel, sade Ursula von der Leyen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret