Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.

Uppgifter: Storbritannien vill knyta närmare band med EU

BRYSSEL 13 februari 2023

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak har bett medarbetare skissa upp planer på hur landet kan närma sig EU på flera områden. Samtidigt har det hållits hemliga möten mellan företrädare för de största partierna träffats för att diskutera hur ”brexit kan fungera bättre”.

Rishi Sunak, Storbritanniens femte premiärminister sedan landet röstade för att lämna EU för snart sju år sedan, har i hemlighet bett ministrar och tjänstemän att ta fram planer på hur landet åter kan bygga upp relationer med EU på områden som försvar, migration, handel och energi, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I förra veckan hölls samtidigt ett hemligt möte mellan företrädare för bland annat de två störst brittiska partierna och företrädare för näringslivet – både brexitörer och motståndare, rapporterar The Guardian. Syftet med mötet var att mejsla ut hur landet kan få brexit att fungera bättre med de europeiska grannarna.

– Huvudtemat var att Storbritannien håller på att misslyckas, att brexit inte gett resultat och att vår ekonomi befinner sig i ett svagt läge, sade en källa till tidningen.

I Storbritannien visar flera opinionsundersökningar att en allt större andel i dag anser att det var fel beslut att lämna EU. Den ekonomiska situationen i landet med hög inflation, omfattande strejker och låg tillväxt beskrivs ofta som tuffare än i de flesta EU-länder och Internationella valutafonden, IMF, spår att Storbritannien i år får den lägsta tillväxten av världens större ekonomier, inklusive Ryssland.

Den oberoende brittiska budgetinstitutet OBR har räknat med att landet kommer förlora fyra procent av BNP fram till 2030 på grund av brexit.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret