Stockholm bland de mest konkurrenskraftiga regionerna i EU
BRYSSEL 29 mars 2023Nederländerna hamnar i topp när konkurrenskraften mäts i EU:s regioner. Stockholm kommer på plats sex av 234 regioner på listan. Huvudstäder ligger oftast i topp men de mest konkurrenskraftiga länderna har mindre skillnader mellan sina regioner.
EU-kommissionens senaste rapport över konkurrenskraften i unionens 234 regioner visar att huvudstadsområdena i de allra flesta medlemsländerna är i topp.
Endast i tre länder – Italien, Tyskland och Nederländerna – är andra regioner än huvudstäderna i topp.
Nederländerna i topp
Den mest konkurrenskraftiga regionen i EU är enligt kommissionen nederländska Utrecht. Nederländerna har fem regioner på tio-i-topp, Belgien två och Frankrike, Sverige och Danmark en vardera.
I botten återfinns rumänska, bulgariska och grekiska regioner.
Alla svenska regioner över EU-snitt
Alla regioner i de nordiska länderna, Tyskland, Österrike Nederländerna, Belgien och Luxemburg ligger över EU-snittet i konkurrenskraft. I Sverige kommer efter Stockholm, Sydsverige (Skåne och Blekinge) och Västsverige (Västra Götaland och Halland).
Mindre skillnader mellan konkurrenskraftiga länder
En slutsats i rapporten är att de EU-länder som är mer konkurrenskraftiga har mindre skillnader mellan regionerna i landet än EU-länder med lägre nivå av konkurrenskraft.
”Mer konkurrenskraftiga länder tenderar att ha en mindre klyfta mellan sin huvudstadsregion och övriga regioner. De har också mindre skillnader mellan alla sina regioner”
Tydligt samband med BNP
Rapporten slår fast ett tydligt samband mellan nivån på konkurrenskraft och BNP per capita i regionerna.
”Högre BNP-nivåer korrelerar med högre nivåer av konkurrenskraft”, skriver författarna.
Dock avtar detta samband i takt med att rikedomen mätt som BNP per capita överstiger en viss nivå. Sambandet är starkare mellan rikedom och konkurrenskraft är, enligt rapporten, starkare i de minst utvecklade regionerna.
”En liten ökning av konkurrenskraften […] är kopplad till en tydlig ökning av BNP per capita”, heter det
Rapporten identifierar andra fördelar i regioner med högre konkurrenskraft: bättre situation för kvinnor och lättare att locka nyutbildad arbetskraft.