Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen och Kinas ledare Xi Jinping diskuterade handelsrelationer, mänskliga rättigheter och kriget i Ukraina på torsdagens toppmöte.

Kinesiska löften om att inte skicka vapen till Ryssland uteblev – ”Oroväckande” 

BRYSSEL 7 april 2023

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen mötte Kinas ledare Xi Jinping fick hon inga löften om att Kina inte kommer skicka vapen till Ryssland. 

– Det är oroväckande, kommenterar EU-parlamentariker David Lega (KD). 

Samtidigt anser kommissionsordföranden att EU:s färdiga investeringsavtal med Kina måste omförhandlas.

På torsdagen befann sig EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Kinas huvudstad Peking för att tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron träffa den kinesiske ledaren Xi Jinping. 

Inför toppmötet sade svenska EU-parlamentariker att det är viktigt att Ursula von der Leyen trycker på för att Kina inte ska skicka några vapen till Ryssland. Ursula von der Leyen verkar dock inte ha fått någon bekräftelse på det från Kinas sida. På presskonferensen efter torsdagens möte sade hon i stället att hon “räknar med” att Kina inte kommer skicka vapen till Ryssland. 

– Vi räknar med att Kina inte kommer tillhandahålla någon militär utrustning till Kina. Att beväpna angriparen är emot internationell lag, och det skulle skada vår relation betydligt, sade hon.

Ursula von der Leyen uppmanade Xi Jinping att kontakta Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, och fick svaret att Xi Jinping kan tänka sig att göra det, ”när tiden är mogen”. 

Investeringsavtalet inte längre på bordet 

På mötet diskuterades även EU och Kinas handelsrelationer. Ursula von der Leyen beskrev relationen som omfattande och komplex, och poängterade att handeln mellan EU och Kina är obalanserad. EU importerar betydligt mer än de exporterar, vilket enligt henne bland annat beror på kinesiska handelshinder. Ursula von der Leyen sade att det blivit viktigare för EU att skydda sina egna intressen, men att hon inte tror på att man ska bryta sig loss från relationen till Kina.

– ​En del anser att vi bör koppla bort oss från Kina. Jag tvivlar på att det är en önskvärd strategi. Jag menar i stället att vi bör fokusera på riskminimering. 

EU:s investeringsavtal med Kina togs dock inte upp på mötet, enligt von der Leyen. Avtalet blev klart i slutet av 2020, men det stötte på patrull i EU-parlamentet och klubbades aldrig igenom. På presskonferensen sade Ursula von der Leyen att mycket har hänt sedan avtalet lades på bordet och att det kommer behöva göras om. 

– Vår position är att avtalet kommer behöva omarbetas, sade hon. 

En viktig skillnad i relationerna mellan EU och Kina sedan avtalet blev klart är att EU infört sanktioner mot Kina, kopplade till förtryck mot den muslimska minoriteten i Xinjiang, och att Kina i sin tur svarat med sanktioner mot européer. 

Ursula von der Leyen diskuterade situationen kring de mänskliga rättigheterna med Xi Jinping, och uttryckte sin oro över den försämrade människorättssituationen i landet. Hon sade att det är viktigt att dialogen om mänskliga rättigheter mellan EU och Kina fortsätter. 

Både oro och tillfredsställelse bland EU-politiker

Europaportalen har frågat svenska EU-parlamentariker om de är nöjda med Ursula von der Leyens insats på toppmötet. 

EU-parlamentariker David Lega (KD), beklagar att Ursula von der Leyen inte fick några konkreta löften gällande uteblivna vapenleveranser. 

– von der Leyen sa att hon ”räknar med” att Kina inte kommer att skicka vapen till Ryssland och Macron å sin sida sa att han ”räknar med” att Kina ska tala Ryssland till rätta och få Ryssland till förhandlingsbordet. Det är oroväckande att inget mer konkret än så kommit ut av EU:s möten med Kinas högsta ledning, säger han till Europaportalen. 

EU-parlamentariker Evin Incir (S) anser att EU måste bli noggrannare med att mänskliga rättigheter i Kina respekteras. Hon verkar nöjd med hur von der Leyen hanterade frågan på mötet. 

– von der Leyen var tydlig mot Kina rörande mänskliga fri- och rättigheter, säger hon. 

Även EU-parlamentariker Jörgen Warborn (M) tycks vara nöjd med von der Leyens insats.  

– Jag tycker det är bra att von der Leyen klargjort att våra handelsrelationer är viktiga men att vi måste värna om våra europeiska värderingar […] Hon tog exempelvis upp behovet av riskminimering genom att diversifiera våra värdekedjor och pekade ut relationen mellan Kina och Ryssland som högst problematisk, säger han. 

Europaportalen har även kontaktat EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Jakop Dalunde (MP) för en kommentar, men inte fått svar. 


 

Anna Svensson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret