Debatt: Sverige måste driva på för att skydda religiösa minoriteter i världen
14 april 2023Vi har tre förslag som skulle göra skillnad när det gäller att öka skyddet för religiösa minoriteter i världen. Sverige behöver vara pådrivande inom EU och FN för sanktioner mot stater och andra aktörer som begår allvarliga övergrepp mot religiösa minoriteter, däribland kristna. Det skriver riksdagsledamoten Yusuf Aydin (KD) och Europaparlamentariker David Lega (KD).
I februari presenterade utrikesministern regeringens utrikesdeklaration. Regeringens budskap var tydligt: läget i vår omvärld är allvarligt. Utöver fokus på stora frågor som fortsatt stöd till Ukraina, var det mycket välkommet att utrikesministern uppmärksammade den mycket oroande situationen för kristna runtom i världen. Den ortodoxa påsken firas nu i helgen, den infaller som bekant efter den katolska och protestantiska påsken. Men många protestanter, katoliker och ortodoxa världen över har inte möjlighet att fira påsk på grund av religiös förföljelse och förtryck.
Kristna minoriteters förföljelse är en fråga som vi kristdemokrater länge har stridit för ska få en större roll i svensk utrikespolitik. En av de grundläggande rättigheterna i FN:s deklaration för mänskliga rättigheter är just religionsfriheten, men kristna minoriteter har alltför ofta ignorerats i såväl debatten som i politisk handling.
Den internationella människorättsorganisationen Open Doors offentliggör varje år en lista över de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som störst. 2023 års uppföljning visar att förföljelsen mot kristna har förvärrats och läget bedöms vara ”mycket eller extremt allvarlig”. 360 miljoner kristna är utsatta för förföljelse på grund av sin tro, vilket gör den till den mest förtryckta religiösa gruppen i världen.
De länder där situationen för kristna är värst, anges 2023 vara Nordkorea, Somalia och Jemen. I Irak och Syrien har vi bevittnat hur den kristna befolkningen och andra etniska och religiösa grupper, har upplevt brutal förföljelse, inte minst från terrorsekten IS. Kristna har tvingats till att antingen konvertera eller fly för att inte mördas-, när man försökt utplåna kristendomen från Mellanöstern.
Tre förslag
Kristdemokraterna har länge kämpat för religiösa minoriteters frihet att utöva sin tro. Därför är vi stolta över att den nya regeringen uppmärksammar kristnas situation. Men mer handling behövs! Vi kristdemokrater kommer ständigt att följa upp det arbetet. Vi verkar i riksdagen för att få med oss fler partier och på EU-nivå för att få med oss fler länder i kampen för frihet från förtryck och för allas religionsfrihet. Vi driver tre konkreta förslag som skulle göra stor skillnad i den kampen:
- Regeringen behöver verka för en FN-resolution om att regeringar i Mellanöstern, Nordafrika och Asien måste skydda kristna och andra religiösa minoriteter samt låta FN-observatörer se över nödvändiga säkerhetsåtgärder.
- Sverige behöver vara pådrivande inom EU och FN för sanktioner mot stater och andra aktörer som begår allvarliga övergrepp mot religiösa minoriteter, däribland kristna.
- Kristdemokraterna föreslår inrättandet av en särskild ambassadör för religionsfrihet. Det är en funktion som redan finns i många andra länder, exempelvis i Danmark. En ambassadör för religionsfrihet kan ställa krav när handelsavtal ingås, eller ta fram rapporter om brott mot mänskliga rättigheter i länder där religiösa minoriteter förtrycks.
Det är redan tydligt att Sveriges nya regering tar frågan om förföljda kristna på ett större allvar än den tidigare. Nu förväntar vi oss att Sverige tar täten i EU och FN. Nu är tiden inne att säkerställa att religionsfrihet för alla hundratals miljoner människor som idag förtrycks.
Yusuf Aydin (KD)
Riksdagsledamot, talesperson för kristna minoriteters rättigheter
David Lega (KD)
Europaparlamentariker i utrikesutskottet och underutskottet för mänskliga rättigeheter