Ny EU-lag kan kräva större företagsansvar
BRYSSEL 30 maj 2023Europeiska företag måste snart försäkra sig om att både de och deras samarbetspartners tar ansvar för miljö och mänskliga rättigheter. EU-parlamentet antar på torsdag sin syn på en lag som kan få långtgående konsekvenser och som både hyllas och sågas av svenska politiker.
– Jag tycker att det är en fråga om liv och död och till och med om att bevara jordens framtida resurser eller inte, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V) om den lag som Europaparlamentet ska rösta om i veckan som ställer krav på större företag att ta ansvar för hela företagets leverantörskedja, det vill säga från underleverantörer till försäljare och transporter, vad gäller sådant som slaveri, barnarbete, föroreningar och förlust av biologisk mångfald.
– Vi ser att i vissa delar av världen är det rena rama vilda västern – företag respekterar varken mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, eller klimat- och miljöhänsyn och det finns inga konsekvenser eller tillgång till upprättelse eller ansvarsutkrävande av de här företagen, säger Malin Björk.
Går längre än kommissionen
Det förslag som Europaparlamentet ska ta ställning till på torsdag har beretts i det rättsliga utskottet och går längre än EU-kommissionens ursprungliga förslag bland annat genom att omfatta fler företag, inte bara de allra största.
Föreslaget skulle också innebära att företag som inte lever upp till reglerna skulle kunna bli ålagda böter på minst fem procent av sin globala omsättning.
Europeiska företag har dock länge beklagat sig över de tuffa regelverken de måste leva upp till. EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) kommer rösta emot förslaget.
– Det nuvarande förslaget äventyrar europeiska företags konkurrenskraft på den globala marknaden och att regelbördan blir helt orimlig. Förslaget i dess nuvarande form innebär att företag ska säkerställa att miljökrav och sociala regler följs i varje led av leverantörskedjan, ofta många led bort och runt om i hela världen. Det är en omöjlig och mycket betungande uppgift, säger Warborn.
Antogs med bred majoritet
Det förslag EU-parlamentet ska ta ställning till antogs med bred majoritet i rättsliga utskottet, med 19 röster för, tre mot och tre nedlagda. Bara ledamöter från nationalkonservatica ECR och ytterhögergruppen ID röstade emot det. Inför omröstningen i plenum i veckan har det dock lagts fram en mängd ändringsförslag.
EU-länderna antog sin position i frågan i december förra året och vill bland annat inte ha lika tuffa krav på att företag ska ta ansvar för alla led i leverantörskedjan. Hur det blir i slutändan avgörs av en kommande förhandling mellan parlamentet och EU-ländernas ministrar.