Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
En ny rapport pekar på flera problem för funktionshindrade inom EU:s arbetsmarknad.

Rapport: Svårt för funktionshindrade att få jobb

BRYSSEL 4 maj 2023

Nästan hälften av de vuxna med funktionsnedsättning inom EU har ingen anställning, enligt en nyligen publicerad rapport från organisationen European Disability Forum. Många med funktionsnedsättning har också svårt att få ekonomin att gå ihop.

Rapporten ”Rätt till arbete” publicerades i förra veckan och avslöjar stora skillnader på den europeiska arbetsmarknaden mellan de som har funktionshinder och andra. Funktionshindrade har fortsatt svårt att få jobb, särskilt på heltid.

Sverige är bland de länder som lyckas bäst då drygt 58 procent av de med funktionshinder i arbetsför ålder har en anställning. I EU i stort är motsvarande siffra drygt 51 procent.

Fyra länder sticker ut negativt. Grekland och Irland, där färre än en tredjedel av dem med funktionshinder har en anställning. Och Kroatien och Spanien, där 37 respektive 39 procent har det.

Gapet mellan hur stor andel av befolkningen generellt som har arbete och andelen bland de med funktionshinder är stort. EU-snittet ligger på 24,4 procentenheter. I en del länder är gapet mycket större än så: nästan 40 procentenheter i Irland och i Belgien – drygt 36 procent.

Några skäl till detta anställningsgap är enligt rapporten att det saknas fungerade boendemöjligheter, att de med funktionshinder utsätts för strukturell diskriminering och att det finns en bristande tillgång till anpassad utbildning.

Samtidigt har personer med funktionshinder ofta högre kostnader, till exempel för boende och transporter. I Sverige upplever närmare 14 procent av de med funktionshinder att boendekostnaderna är en tung börda – Sverige hamnar på sjunde plats bland EU-länderna vad gäller detta.

Slutligen visar rapporten också att personer med funktionshinder som har en anställning ofta har specialanställningar där de får lägre lön och/eller sämre arbetsvillkor.

 – Såsom denna publikation visar finns det ett riktigt problem med att personer med funktionshinder utesluts från arbetsmarknaden helt, och en parallell kris med de som lyckas hitta ett arbete och får lägre betalt än minimilönen, är anställda på segregerande sätt och fråntas sina grundläggande rättigheter, säger Katrin Langesiepen, EU-parlamentariker för tyska De gröna och ordförande för tvärpolitiska gruppen European Parliament’s Disability Intergroup.
 

EU-länder med högst sysselsättningsgrad

Sysselsättningsgrad för personer med funktionshinder, år 2020

Estland

64,9 procent

Lettland

60,8

Danmark

60,1

Portugal

59,8

Sverige

58,4

EU-genomsnitt

51,3

 

EU-länder med lägst sysselsättningsgrad

Sysselsättningsgrad för personer med funktionshinder, år 2020

Irland

32,6 procent

Grekland

32,6

Kroatien

37,0

Spanien

39,0

Källa: European Disability Forums "European Human Rights Report"

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret