Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska Gómez inleder torsdagens EU-rådsmöte i Luxemburg.

Efter terrordåd – EU-länder vill se snabbare och fler avvisningar

BRYSSEL 19 oktober 2023

Efter senaste terroristattackerna i Belgien och Frankrike diskuterar EU möjligheter att snabbare avvisa personer som inte får vistas i medlemsländerna.

EU-ländernas träffas i dag och i morgon fredag i Luxemburg för att diskutera utvecklingen efter terroristattackerna i Bryssel respektive Arras.

– Vi måste öka våra insatser när det gäller att skicka tillbaka dem som inte har rätt att vara här. De individer som kan utgöra ett säkerhetshot mot våra invånare och mot EU måste omedelbart avvisas med kraft, sade EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson på torsdagsmorgonen innan mötets start.

Enligt henne har antalet verkställda ut- och avvisningar ökat med 20 procent i år jämfört med tidigare. Men ännu verkställs endast ett av fyra återvändandebeslut i EU.

Hon menade att EU-länderna dels måste bli bättre på att avvisa dem som inte har skyddsbehov, dels att arbetet med att få länder att faktiskt ta tillbaka sina medborgare måste trappas up.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) pekade på att den tunisiske man som i veckan dödade två svenskar i Bryssel deporterades från Sverige 2010 men sedan dess kunnat vistas i flera EU-länder.

– Det är extremt viktigt att vi maximerar Schengensystemet när det kommer till vilka vi släpper in våra länder och avvisningar. Det finns lärdomar att dra från måndagens [terroristattack], sade Strömmer.

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser var också inne på det spåret.

– Vi behöver sätt att återvändandet av farliga farliga brottslingar verkligen äger rum, sade Faeser.

Innan mötet diskuterade ministrar från bland annat Sverige, Belgien och Tyskland frågan.

Hans belgiska kollega, Annelies Verlinden, sade att belgiska brottsbekämpande myndigheter inte hade vetskap om att tunisiern dömts och avtjänat ett fängelsestraff i Sverige.

– Sådan information måste vi bli bättre på att utväxla med varandra, sade Verlinden som även önskade att migrationsverken i medlemsländerna ska ingå i ett sådan informationsutbyte.

På ministrarnas dagordning står även bland annat konflikten mellan Israel och Hamas och dess möjliga konsekvenser på EU och arbetet med att ta fram en gemensam asyl- och migrationspolitik på EU-nivå.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret