Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Totalt beräknas klimatutsläppen från explosionen av gasledningarna Nord Stream I och II i den danska och svenska ekonomiska zonen uppgå till 14,2 miljoner ton oljeekvivalenter.

Sverige och Danmark vill inte stå för klimatutsläppen efter Nord Stream-sabotaget

BRYSSEL 27 november 2023

Gasläckan efter fjolårets sabotage mot Nord Stream-ledningarna driver upp både Sveriges och Danmarks utsläppsnivåer. Nu ber länderna EU-kommissionen om undantag för att slippa klimatböter. – Bekymrande om Sverige förväntas stå för notan, säger klimatminister Romina Pourmokhtari som tillsammans med sin danske motsvarighet inlett en dialog med kommissionen.

Utsläppen från Nord Stream-ledningarna efter sabotaget i september 2022 skedde delvis inom Sverige respektive Danmarks ekonomiska zoner. Naturvårdsverket har kommit fram att utsläppen från gasläckaget måste räknas in i de klimatrapporter som skickas till EU och FN varje år.

För Sveriges del handlar utsläppen om ytterligare 5,8 miljoner ton så kallade koldioxidekvivalenter för 2022. Det motsvarar närmare 13 procent av de totala svenska klimatutsläppen det året.

Utsläppen i den danska ekonomiska zonen är med 8,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter ännu större och motsvarar runt 18 procent av landets totala utsläpp, visar beräkningar från Nationella centret för miljö och energi vid Aarhusuniversitetet som ansvarar för Danmarks klimatkalkyler.

Länderna i samtal med EU-kommissionen

Tillsammans har de två ländernas klimatministrar Romina Pourmokhtari (L) och Lars Aagaard nu inlett en dialog med kommissionen om att hitta en "lämplig lösning".

– Jag anser naturligtvis inte att Danmark ska hållas ansvarigt för utsläpp som orsakas av explosioner i andra länders gasledningar, säger Lars Aagaard i ett uttalande till Europaportalen.

Enligt Naturvårdsverket kan Sveriges möjligheter att klara EU:s klimatmål till 2030 komma att påverkas negativt av de ytterligare utsläppen från Nord Stream-sabotaget.

– Det skulle vara väldigt olyckligt om det leder till att Sverige får betala böter till EU trots att vi enligt den preliminära statistiken minskade våra utsläpp under år 2022. Min inställning är att när ett sabotage har skett på ett annat lands gasledning, vore det bekymrande om Sverige förväntas stå för notan och att utsläppen ska registreras som våra, sade Romina Pourmokhtari i ett uttalande.

En talesperson från EU-kommissionen bekräftar för Europaportalen att en dialog med ansvariga danska och svenska myndigheter inletts men vill i övrigt inte kommentera fallet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret