EU kräver mer av Kina för att jämna ut handelsobalanser
BRYSSEL 7 december 2023EU kräver att Peking gör mer för att få ned det handelsöverskott på 400 miljarder euro som Kina har gentemot EU-länderna. – Europeiska ledare kommer inte att kunna tolerera att vår industriella bas undermineras av illojal konkurrens, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter toppmötet i Kina.
Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll i dag torsdag ett toppmöte med Kinas diktator och president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang. von der Leyen beskrev efter mötet EU:s relation till Kina som "komplex".
Kina är EU:s viktigaste handelspartner men EU-länderna har ett handelsunderskott på 400 miljarder euro, ett underskott som fördubblats på bara två år. De två EU-ledarna tog upp frågan med sina kinesiska motparter.
– [Det stora handelsunderskottet] är en fråga som oroar många européer. Sådana obalanser är helt enkelt ohållbara. Europeiska ledare kommer inte att kunna tolerera att vår industriella bas undermineras av illojal konkurrens, sade kommissionsordförande von der Leyen.
Anledningarna till underskottet är enligt henne bristande marknadstillträde för europeiska företag på den kinesiska marknaden, särbehandling av inhemska kinesiska företag och överkapacitet i den kinesiska produktionen.
– Det utmynnade i några konkreta och intressanta resultat på detta område i dag. För det första beslutade vi att utöka förteckningen över geografiska beteckningar, vilket är en viktig fråga. Vi har också identifierat några sektorer där vi bör försöka göra större framsteg, sade Ursula von der Leyen och pekade på områden som kosmetika, jordbruksprodukter och sjukvårdsutrustning.
Uppmaning om Ryssland
De två EU-ledarna tog även upp Rysslands krig mot Ukraina och Kinas hållning i frågan.
– Än en gång insisterade vi på att Kina inte bör leverera militära varor till Ryssland. Och vi upprepade hur viktigt det är att Kina förhindrar Ryssland från att kringgå sanktionerna, sade Charles Michel som presenterande en lista över företag i Kina som man misstänker spela en roll i kringgåendet av sanktionerna mot Ryssland.
På dagordningen stod även bland annat diskussioner om, ekonomi, klimat, digitalisering, mänskliga rättigheter och Mellanöstern.