Macron står på sig om hjälpen till Ukraina: Var inte fega
BRYSSEL 6 mars 2024Den franske presidenten Emmanuel Macron fortsätter, trots kritik från flera europeiska ledare, att skicka offensiva budskap om mer stöd till Ukraina.
– Europa står helt klart inför ett ögonblick då det kommer att bli nödvändigt att inte vara fega, sade Macron under ett statsbesök i Tjeckien.
På tisdagen besökte Frankrikes president Emmanuel Macron sin tjeckiske kollega president Petr Pavel för att diskutera det tjeckiska initiativet att köpa ammunition till Ukraina utanför EU.
Där bekräftade Emmanuel Macron att han uppmanat Ukrainas allierade att inte vara “fega” när det kommer till att stötta landet med att bekämpa den ryska invasionen, rapporterar Reuters. Den franske presidenten stod även på sig och upprepade förra veckans uppmärksammade uttalande att det inte är uteslutet att skicka trupper till Ukraina.
Under Tysklands försvarsministerns, Boris Pistorius, besök i Sverige under tisdagen passade han på att slänga in en känga mot den franska presidenten.
– Vi behöver egentligen inte, åtminstone ur mitt perspektiv, prata om antal stövlar på marken eller att ha mer mod eller mindre mod. Det hjälper inte för att lösa de problem vi har när det gäller att stödja Ukraina, sade Borin Pistorius.
Att skicka marktrupper är inte aktuellt i dagsläget. Däremot kan det tjeckiska initiativet om att köpa ammunition utanför EU snart bli verklighet om nog många länder sluter upp bakom Tjeckiens initiativ.
I mitten av februari identifierad Tjeckien 800 000 enheter tillgänglig granatammunition som skulle kunna levereras till Ukraina inom några veckor – om finansieringen kunde lösas.
Förutom Frankrike, har Tyskland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Danmark och Kanada gått ut med att de stödjer den tjeckiska planen och Polen har uttryckt intresse, rapporterar Bloomberg. Europaportalen har frågat den svenska regeringen om dess inställning utan att få svar.
EU har sedan tidigare slagit fast ett mål om att skänka en miljon ammunition per år till Ukraina, men det målet kommer inte att nås genom europeisk produktion. Det tjeckiska initiativet kan därför bli en lösning. Det ska diskuteras av EU:s försvars- och utrikesministrar under rådets nästa utrikesmöte.