Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Migranter som tar sig in i EU på olagligt sätt ska inom en vecka genomgå en rad kontroller. De som får avslag på sin asylansökan ska avvisas inom tolv veckor. Arkivbild.

Nya EU-regler för asyl- och migration antogs

BRYSSEL 11 april 2024

Efter flera jämna omröstningar godkänner EU-parlamentet alla delar i det nya asyl- och migrationsregelverket.

– Efter år av intensivt arbete blir pakten för migration och asyl verklighet. Det är en enorm framgång för Europa, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I september 2020 lade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson fram sitt förslag om en ny gemensam asyl- och migrationspolitik i unionen mot bakgrund av de stora flyktingströmmar som orsakat stora spänningar inom och mellan medlemsländerna. Efter år av förhandlingar godkände i går onsdag EU-parlamentet paketet som enligt förespråkarna ska skapa ordning i migrationspolitiken. En historisk dag kallade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen det.

– Efter år av intensivt arbete blir pakten för migration och asyl verklighet. Det är en enorm framgång för Europa, sade von der Leyen.

Enligt henne kommer det nya regelverket etablera säkrare europeiska gränser, snabbare och effektivare asyl- och återvändandeprocedurer samt större solidaritet mellan medlemsländerna.

– Detta innebär att de som inte har rätt till asyl inte kommer att tillåtas resa in i EU medan de som flyr från krig eller förföljelse kan räkna med det skydd de behöver, sade Ursula von der Leyen.

Jämna omröstningar

Det var in i det sista oklart om de tio delarna i pakten skulle få tillräckligt stöd i EU-parlamentet där fler blivit mer kritiska till den. Flera av delarna antogs efter att ledamöter lagt ned sina röster.

Av de svenska ledamöterna stödde M, S, C, KD och L uppgörelsens delar. MP, SD och V röstade mot de flesta delarna. Vänsterpartiets Malin Björk anser att de nya reglerna gör det svårare att söka asyl i EU och tvärtom inte kommer skapa mer ordning.

– Jag är djupt besviken över att parlamentet idag cementerade en politik som varken löser några av problemen med dagens politik eller respekterar den individuella rätten till asyl, sade Malin Björk i ett uttalande.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers anser att de nya reglerna inte är tillräckligt strikta och kallar pakten ett "fikonlöv".

"Europa behöver ett mycket starkare och striktare regelverk än denna pakt", skriver han på sin Facebooksida.

De nya reglerna

Med de nya reglerna ska migranter som ankommer ett EU-land i normalfallet inom en vecka genomgå bland annat hälso-, identitet- och säkerhetskontroller och deras fingeravtryck och ansiktsbild ska tas. Syftet är att snabbt kunna avgöra migrantens möjligheter att få asyl. Personer från länder som ofta får avslag ska skickas tillbaka till transit- eller ursprungslandet inom tolv veckor.

Vid stora tillströmningar av flyktingar måste medlemsländerna hjälpa till, antingen genom att ta emot flyktingar eller betala eller på andra sätt bistå.

Två år innan börjar gälla

De nya lagarna börjar gälla två år efter det att EU-länderna i ministerrådet formellt röstat för paketet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret