Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikören Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv, vill att EU-valet blir en stark röst för fri rörlighet, frihandel och ett konkurrenskraftigt EU.

Gästkrönika: Ett ekonomiskt starkt EU bra för Sverige

31 maj 2024 | Asees Ahuja

Tack vare handel inom och utanför EU har Sverige blivit ett av världens rikaste länder. 20 procent av alla jobb i Sverige är kopplat till EU:s inre marknad. I EU-valet behövs röster som står upp för frihandel, grön omställning och en ökad möjlighet att rekrytera talanger så vi kan bygga tillväxt och konkurrenskraft. Det skriver gästkrönikören Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv.

Den 9 juni ska vi välja vilka 21 svenska ledamöter som ska sitta i Europaparlamentet de nästkommande fem åren.  Har du bestämt vad som är viktigt för dig när du röstar?

För EU är viktigt. Enligt Svenskt Näringslivs beräkningar skapas nästan 850 000 jobb i Sverige enbart på grund av exporten till EU:s inre marknad. Detta motsvarar omkring 20 procent av alla jobb i Sverige, vilket i sin tur innebär både klirr i statskassan och högre välstånd. Därför vill vi att de svenska parlamentarikerna blir en stark röst för fri rörlighet, frihandel och ett konkurrenskraftigt EU.

EU är svenska företags hemmamarknad. Svenskt Näringslivs arbete med EU-valet har därför tagit avstamp i att belysa företagarnas verklighet. Vad behöver alla våra småföretagare och våra stora bolag för att skala upp, vara konkurrenskraftiga och framgångsrikt bidra till välståndet och den ekonomiska tillväxten i Sverige och i EU?

För att svara på detta valde vi tidigt att inleda dialog kandidaterna, innan valrörelsen kom i gång på riktigt. Det blev då lättare att skapa engagemang kring näringslivets hjärtefrågor, som ofta hamnar i skymundan i den offentliga debatten.

Vi anordnade också ett antal evenemang med fokus på viktiga sakfrågor för EU:s framtid. Dessa fora blev en mötesplats för näringslivet och kandidaterna. Företagen kunde förmedla vilka konkreta förändringar som behövs för att bygga svenska företag och göra Europa starkare. Politiken fick debattera dessa förslag och berätta vad de vill driva i nästa mandatperiod för att möta företagens behov. 

Avgörande för vår konkurrenskraft 

Företagen är entydiga i att EU:s inre marknad är helt avgörande för vår konkurrenskraft. En företagare som deltog i vår debatt om den inre marknaden i Stockholm uttryckte att de inte hade kunnat vara kvar i Sverige om vi inte var med i EU. Vikten av att EU finns hade inte kunnat uttryckas tydligare.

För konkurrenskraftens skull är det också fundamentalt att kunna verka på olika marknader, annars blir det ohållbart. Men för att kunna göra detta krävs det harmoniserade regelverk på många områden. Samtidigt ska dessa regler främja innovation och inte göra det krångligt, kostsamt och resurskrävande för företagen i onödan. Det problemet blir extra tydligt för mindre företag.

Genomför EU:s Green Deal

De företag som har deltagit i Svenskt Näringslivs samtal tror inte att framtiden är fossil. Svenska företag har visat att ekonomisk tillväxt och utsläppsminskningar går hand i hand.  Det är därför centralt att EU:s institutioner håller fast vid ingångna avtal, som EU:s Green Deal. De menar att det är viktigt med långsiktighet för att näringslivet ska kunna och vilja investera i den gröna omställningen.

Tack vare handel inom och utanför EU har Sverige blivit ett av världens rikaste länder under 1900-talet. Ett företag uttrycker oro över den ifrågasatta världsordningen för global handel, med ökande protektionism och regionalisering. Många länder fokuserar på att skydda sin inhemska produktion, som kan till exempel försvåra och fördyra den gröna omställningen. Ett tydligt medskick till politiken är att i en protektionistisk värld, med geopolitiska slitningar mellan USA och Kina, där även Europa blir inblandat, behövs tydliga röster som står upp för frihandel. 

Attraktivt för talanger

En viktig aspekt som lyfts är att andra länder riskerar att springa om EU. Företagen nämner svårigheten med att rekrytera till exempel ingenjörer eller IKT specialister som är avgörande om vi ska klara den gröna omställningen och ligga i teknikens framkant. De skräder inte orden. EU måste vara attraktivt för talanger, oavsett om de kommer från Sverige, Spanien eller Singapore. Fri rörelse inom EU, enklare regelverk samt tydliga satsningar på innovation, forskning och infrastruktur är vägen till framgång är deras budskap till politikerna.

Har du bestämt vad som är viktigt för dig när du röstar?

Vi röstar för starka svenska röster för näringslivets frågor. För tillväxt och konkurrenskraft. För ett ekonomiskt starkt EU som kan stå stadigt i en osäker omvärld. För allas vårt välstånd.

Asees Ahuja
Gästkrönikör
Director EU Policy på Svenskt Näringsliv

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons KOMM
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons KOMM
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret