Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt, vill att de parlamentariker som i EU-valet lovade att stå på djurens sida också gör det inför nästa veckas utfrågningar av EU-kommissionärskandidater.

Debatt: Ställ krav på EU:s kommande djurskyddskommissionär

Camilla Bergvall 28 oktober 2024

Det finns en rad områden där förbättringar i djurskyddet behöver ske omgående, som vid djurtransporter och trånga djurburar. Även en översyn av djurskyddslagstiftningen med åtföljande ny djurskyddslag i EU är helt centralt. Därför är det nu avgörande att våra svenska Europaparlamentariker ställer krav på den tilltänkta kommissionären i samband med att denna ska frågas ut i parlamentet. Det skriver Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt.

Efter år av intensivt kampanjarbete från Djurens Rätt i samarbete med andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa, beslutade EU att inrätta en kommissionär för djurskydd. Vi blev alla mycket glada när vårt långvariga arbete för att förbättra djurskyddet inom EU nådde en betydande framgång. Detta är ett historiskt steg som kan komma att ha långtgående positiva effekter för djurens välfärd inom hela unionen. Utöver symboliken och att en kommissionär nu kan hållas ansvarig, kan detta innebära att mer resurser tilldelas arbetet med djurskyddsfrågorna i kommissionen.

För att göra så stor skillnad för så många djur som möjligt har Djurens Rätt de senaste åren fokuserat mycket på att påverka EU:s politiska agenda. Sedan 2021, inom ramen för kampanjen EU for Animals, har vi samarbetat med andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer för att lyfta fram vikten av ett starkt djurskydd på europeisk nivå. Under åren har vi skrivit debattartiklar, deltagit i möten med EU-parlamentariker och kommissionen för att få dem att förstå vikten av att inrätta en kommissionär för djurskydd.

Kampanjen EU for Animals samlade in över 300 000 underskrifter från medborgare som höll med om vårt krav på en djurskyddskommissionär. Närmare 40 000 av dessa kom från Sverige. Denna massiva uppslutning visade tydligt för EU:s beslutsfattare att det finns ett starkt folkligt stöd för ett starkare djurskydd.

Inför EU-valet 2024 visade 8 av 21 svenska europaparlamentariker sitt stöd för en djurskyddskommissionär enligt Djurens Rätts granskning. Totalt har över 100 parlamentariker ställt sig bakom kravet. Uppbackningen från politiker har varit avgörande för att driva frågan framåt och visa att det finns ett betydande politiskt stöd för förbättrade djurskyddsåtgärder.

Den 20 oktober 2024 meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att en ny kommissionär för djurskydd inrättas. Kommissionären får titeln “kommissionär för hälsa och djurskydd” och har ett uttryckligt ansvar för att förbättra djurens välfärd inom EU. Detta är en stor seger för djurskyddet.

Men trots denna framgång finns det nu oro över att den tilltänkta kommissionären, Olivér Várhelyi, inte tar uppdraget på allvar. Den tilltänkta kommissionären har ännu inte visat tillräckligt konkreta åtaganden för att förbättra djurskyddet. Det är oroande, särskilt med tanke på de höga förväntningarna och det starka stöd som finns för denna position.

Förbättra djurskyddet

Det finns en rad områden där förbättringar i djurskyddet behöver ske omgående. Vi kan inte fortsätta mötas av skandalbilder från plågsamma djurtransporter. Vi kan inte längre se på när djur föds upp i trånga burar i livsmedelsproduktion eller pälsindustrin. Detta måste förändras och då behöver EU agera. Ett starkt djurskydd inom EU innebär inte bara bättre förhållanden för djuren, det gör även att det är de bästa exemplen på djurskydd som sprids mellan medlemsländerna.

Därför är det nu avgörande att våra svenska europaparlamentariker ställer krav på den tilltänkta kommissionären i samband med att denna ska frågas ut i parlamentet. Det är viktigt att kommissionären får veta att det finns höga förväntningar på hans engagemang i de här frågorna. 

Våra parlamentariker måste säkerställa att kommissionären lovar att lägga fram översynen av djurskyddslagstiftningen som har utlovats, och tar till sig resultaten från den strategiska dialog där intressenter föreslår att förslagen om ny djurskyddslag i EU bör läggas fram 2026. Nu är det upp till alla de parlamentariker som innan valet lovade att stå på djurens sida att visa det i praktiken.

Camilla Bergvall
Riksordförande Djurens Rätt

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret