Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svenskt energiprisstöd bland de lägsta i EU

BRYSSEL 22 september 2022

Bara två EU-länder har öronmärkt förhållandevis mindre pengar än Sverige på att försöka mildra konsekvenserna av energikrisen. 350 miljarder euro har utlovats till olika typer av stödåtgärder av EU-länderna under det senaste året.

Ekonomitankesmedjan Bruegel har sammanställt hur mycket varje medlemsland på nationell nivå har vigt åt att lindra effekterna av prisökningarna sedan energikrisens början för ett år sedan. Totalt handlar det i EU om över 350 miljarder euro. Det motsvarar mer än tre svenska statsbudgetar.

Energikrisen har drabbat EU-länderna i olika utsträckning och sammanställningen visar att de insatser som de enskilda medlemsländerna gjort på nationell nivå skiljer sig tydligt åt. I förhållande till sin ekonomi har Kroatien, Grekland och Italien sedan september i fjol lagt ut mest pengar för att mildra effekterna för hushåll och företag.

Sverige hör till den andra sidan av skalan och hör tillsammans med Irland och Finland som lagt ut förhållandevis minst pengar på att hjälpa utsatta.

Tyskland står nästan för mest

Med 100 miljarder i olika åtgärder är Tyskland det enskilda EU-land som öronmärkt mest krispengar. Sveriges regeringen har enligt Bruegel utlovat insatser till ett värde av 1,6 miljarder euro, motsvarande 17,5 miljarder kronor.

Storbritannien i en klass för sig

I sammanställningen ingår även icke-EU-länderna Storbritannien och Norge. Storbritannien skiljer sig massivt från övriga länder med att ha öronmärkt motsvarande 6,5 procent av sin samlade ekonomi på energiåtgärder. Det motsvarar över 178 miljarder euro eller lite mer än hälften av vad alla EU-länder tillsammans spenderat.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret