Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
På ettårsdagen av den ryska invasionen firades Ukrainas flagga utanför EU-kommissionens huvudbyggnad i Bryssel.

EU:s tionde sanktionspaket klart – detta innehåller det

BRYSSEL 27 februari 2023

Med det tionde sanktionspaketet har EU:s stoppat hälften av sin tidigare export till Ryssland. Ytterligare 121 namn sätts samtidigt på svarta listan.

EU-länderna enades sent på fredags kväll om det tionde sanktionspaketet mot Ryssland och dem som möjliggör och tjänar på den ryska invasionen av Ukraina.

– Dagens tionde sanktionspaket är inriktat på dem som bidrar till att detta brutala krig fortsätter. Vi vidtar fler åtgärder och tar itu med banksektorn, tillgången till teknik med dubbla användningsområden och avancerad teknik, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell på lördagen.

Till EU:s svarta lista med reseförbud och frysta tillgångar som följd förs ytterligare 121 personer, företag och organisationer. Bland dem finns personer knutna till privatarmén Wagner, personer som varit inblandade i kidnappningen av ukrainska barn, politiker, banker och ryska propagandister. Även iranier som tillhandahållit drönare till Ryssland är med på svarta listan som nu innehåller 1 678 namn.

Paketet innehåller ytterligare exportförbud på varor från EU som kan användas av ryska krigsmakten. Det handlar bland annat om tunga lastbilar, elgeneratorer, radar, byggnadsmaterial till broar, elektronik och delar till flygindustrin. Värdet på varorna som nu inte längre får exporteras till Ryssland uppgår till 11,4 miljarder euro. 

Totalt har EU:s förlagt exportförbud på nära hälften av det som EU-länderna exporterade till Ryssland under 2021.

Asfaltsrelaterade material, konstgjort gummi och kimrök läggs till på listan över ryska varor som inte längre får importeras till EU.

Det tionde sanktionspaketet förbjuder ryska medborgare att sitta i styrande organ i företag som sysslar med kritisk infrastruktur i EU-länderna.

Ytterligare två ryska medier läggs till det tidigare förbudet mot vissa ryska propagandamedier.

I paketet ingår även nya regler för att göra det svårare att kringgå sanktionerna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret