Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska centralbankens chef, fransyskan Christine Lagarde, i EU-parlamentets ekonomi- och finansutskott.

ECB:s Lagarde: Vår banksektor är solid och välkapitaliserad

BRYSSEL 21 mars 2023

I spåren av den schweiziska storbanken Credit Suisse och två amerikanska bankers kollaps lovar Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde göra vad som krävs för att behålla stabiliteten i euroområdets banker.

– Vi följer noga marknadsutvecklingen och är redo att vid behov reagera för att bevara prisstabiliteten och den finansiella stabiliteten i euroområdet, sade Christine Lagarde under en utfrågning i EU-parlamentets ekonomi- och finansutskott på måndagseftermiddagen.

Uttalandet följer efter att den schweiziska krisande storbanken Credit Suisse tappat drastiskt i värde och köptes upp av den schweiziska banken USB. 

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde försäkrade att banker i euroområdet, som idag består av 20 EU-länder,  står rustade för en eventuell spridning av krisen och att europeiska banker har en ”mycket begränsad” exponering gentemot Credit Suisse.

– Vi är helt övertygade om att vår banksektor är solid och välkapitaliserad, har starka likviditetskvoter och att de regler som gäller i Europa […] inte är regler som har tillämpats av andra institutioner, särskilt av de schweiziska myndigheterna, sade Lagarde.

Hon anser att det i dag är för tidigt hur de ”finansiella spänningarna” kommer att utvecklas.

– De finansiella spänningarna kommer att ha en effekt – hurdan, hur länge, hur djup återstår så klart att se, sade Lagarde.

En sådan förmodad effekt kan enligt Christine Lagarde vara stramare villkor för upp- och utlåning.

Bankunionen ännu inte helt klar

I samband med finans- och eurokrisen satte euroländerna upp en bankunion med syfte att skydda mot framtida kriser. En viktig del av bankunionen är dock ännu inte helt klar då länderna inte lyckats enas om en så kallad insättningsgaranti.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret