Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De samlade statsskulderna nådde sin hittills högsta nivå 2020. Arkivbild.

Statsskulderna i EU fortsätter minska

BRYSSEL 21 april 2023

Efter coronaåret 2020:s stora offentliga upplåningar i EU-länderna fortsatte statsskulderna att minska under fjolåret – mest minskade Greklands skuld. Även i Sverige minskade statsskulden och är nu den femte lägsta i EU.

Unionens statistikbyrå Eurostat släppte på fredagen de första preliminära uppgifterna om statsfinanserna i EU-länderna under 2022. Den samlade statsskulden minskade under året i nästan alla EU-länder – i snitt med fyra procentenheter. 

I Sverige minskade statsskulden under 2022 med 3,5 procentenheter till att motsvara 33 procent av den samlade ekonomin mätt som BNP – den femte lägsta i unionen. EU har en regel som säger att statsskulden högst får uppgå till 60 procent av BNP. Skuldminskningen under 2022 gör att mer än hälften – 14 av 27 – av EU-länderna inte klarade den gränsen.

Grekland – EU:s mest skuldtyngda land – såg den största minskningen av statsskulden. Även andra tidigare krisande euroländer som Cypern, Portugal och Irland fick tydligt ned sina skulder.

En majoritet av EU-länderna klarade också den andra EU-gränsen för statsfinanserna: att budgetunderskottet inte ska överstiga 3 procent av BNP. Sverige hörde till en handfull länder där man tvärtom hade ett överskott i budgeten.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret