Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Evin Incir (S) och Arba Kokalari (M) är överens om vikten av att tillåta AI för att övervaka folkmassor vid hot om terrorism eller andra grova brott.

EU-parlamentet på väg att reglera AI

BRYSSEL 9 juni 2023

Europaparlamentet tar på tisdag sig an frågan om hur artificiell intelligens, AI, ska regleras. Stridsfrågan gäller om tekniken ska tillåtas i realtid för att söka efter terrorister och andra kriminella bland folksamlingar. Parlamentet ska också anta rekommendationer utifrån en rapport om spionprogram såsom Pegasus, som använts mot oppositionella i flera EU-länder.

– Reglerar vi inte och säkerställer att det är människan som har kontroll över AI och inte AI som har kontroll över människan då riskerar vi att hamna i ett läge där AI utgör samma hot som klimathotet och kärnvapenhotet, sade EU-parlamentarikern Evin Incir (S) vid en pressträff på fredagen.

AI-akten kommer att innebära en klassificering av AI-produkter i fyra kategorier där olika krav ställs beroende på hur riskfylld produkten är. Och stridsfrågan är vad som ska klassas som så pass riskfyllt att det ska förbjudas helt.

Det finns enighet kring att man inte vill tillåta att AI kan användas för att bygga upp ett poängsystem av social kredit där man genom AI kan hålla koll på medborgare. Man är också överens om att AI-program för ansiktsigenkänning bland folkmassor huvudsakligen ska vara förbjudna, men en del EU-parlamentariker vill se ett undantag vid hot om terrorism eller grov brottslighet.

Evin Incir säger att de svenska Socialdemokraterna kommer att ställa sig bakom att man inte bara ska kunna använda ansiktsigenkänning i efterhand för att söka i inspelat material utan även i realtid bland folkmassor för att förhindra terrorism och grova brott.

– Det är ett förslag vi hoppas ska bli av i veckan så att vi kan använda oss av teknologin för att förhindra brott och inte bara i efterhand kunna använda det.

Arba Kokalari (M), som också hon deltog i pressträffen, menar att det inte bara är viktigt för att själva frågan om att förhindra brott utan också för att AI-akten ska kunna antas snart. EU-länderna är nämligen överens om att de vill kunna använda ansiktsigenkänning för att bekämpa grova brott och terrorism. Om parlamentet motsätter sig det riskerar förhandlingarna mellan beslutsfattarna att gå i stå.

– Vi riskerar att ha en lag som är helt inaktuellt innan den går igenom.

Europaparlamentet ska i nästa vecka också anta slutrapporten om Pegasus och andra spionprogram – en fråga som aktualiserades efter avslöjandet att grekiska politiker och journalister avlyssnats med hjälp av spionprogrammet Pegasus. Där kommer man också anta konkreta förslag för att undvika missbruk av spionprogram inom EU.

– Idag används olika typer av spionprogram i våra medlemsländer mot oliktänkande, oppositionella. Fem länder sticker ut bland annat Polen och Ungern men man nämner också Grekland, Spanien och Cypern, säger Evin Incir.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret