Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen och Tunisien tecknade samförståndsavtalet i mitten av juli. I bakgrunden Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Tunisiens ledare Kaïs Saïed och Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Svenska politiker risar och rosar EU:s Tunisienavtal

BRYSSEL 12 september 2023

Ett steg framåt för att få bukt på migrationen till EU och en möjlig förebild för liknande avtal med andra länder. Eller ett odugligt avtal med en diktatur som inte kommer att lösa något och bör rivas upp. Synen i EU-parlamentet på unionens avtal med Tunisien om att minska de farliga båtfärderna från Afrika går vida isär.

EU-kommissionen slöt i somras ett så kallat samförståndsavtal med Tunisien för att stärka samarbete inom ekonomi, handel, energi och inte minst inom migration.

– I tider av geopolitisk osäkerhet är det viktigt att fördjupa samarbetet med våra strategiska partner. Ett av grundmålen i detta strategiska och omfattande partnerskapet med Tunisien är att hantera migrationsrelaterade utmaningar på ett hållbart sätt, sade EU:s grannskapskommissionär Olivér Várhelyi i EU-parlamentet där en debatt om avtalet hölls på tisdagen.

Ledamöter från de tre högergrupperna kristdemokratiska och konservativa EPP, nationalkonservativa ECR och högerextrema ID ställde sig i allmänhet bakom avtalet.

– Olaglig migration över Medelhavet är ett hot mot alla medlemsländer och unionen själv eftersom det undergräver den fria rörligheten. För att stoppa detta behöver vi samarbete med andra länder. EU-Tunisienavtalet är avgörande för att bevara strikt kontroll av EU:s gräns, för vår egen säkerhet och av humanitära skäl, sade EU-parlamentariker Sara Skyttedal från Kristdemokraterna som ingår i den stora EPP-gruppen.

Giuseppe Milazzo, en nationalkonservativ italienare, uppmanade kommissionen att få avtalet på plats så snart som möjligt och ser det som en förebild för liknande avtal med andra nordafrikanska länder.

Flera pekade på att antalet migranter till EU i år nått nivåer som senast sågs 2016.

– Vi har flera gånger i detta parlament varnat för att sovande gå in i en ny migrationskris, sade den nederländske kristdemokraten Jeroen Lenaers.

Rödgröna mycket kritiska

Många parlamentariker från socialdemokratiska S&D, gröna och vänstergrupperna var tidvis mycket kritiska mot avtalet. Flera tog avstamp i att ett samförståndsavtal slutis med en diktator som bedriver hetsjakt på migranter i Tunisien.

– Den extrema besattheten av att stoppa migrationen till EU leder till eftergifter för en envåldshärskare som uppmuntrar till våld mot svarta migranter. Migranter och flyktingar jagas, utsätts för brutalitet och dödas i Tunisien, sade Tineke Strik, en nederländsk miljöpartist.

Den italienske socialdemokraten Brando Benifei pekade på ett tidigare EU-avtal med Libyen för att minska antalet migranter som tar båten över Medelhavet.

– Vi borde ha lärt oss från Libyen att bilaterala avtal som detta är skadliga. Detta är ännu en oduglig ansats att försöka kontrollera EU:s yttre gränser på ett sätt som riskerar människoliv, sade Benifei.

Andra menade att avtalet inte lever upp till de grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter som EU säger sig stå för.

– Att betala auktoritära regimer för att stoppa människor som söker skydd i Europa är inte rätt väg fram. Ett EU som gör detta är ett förlorat EU, det är ett dekadent och ett EU som inte står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, sade vänsterpartisten Malin Björk.

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret