Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen manade på onsdagen EU-länderna att ta sitt historiska ansvar och skapa en bättre framtid för Europa och världen.

Viktigast i veckan: Nytt sysselsättningsrekord – EU manas till historisk handling

STOCKHOLM 16 september 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Andelen människor i EU-länderna som hade ett arbete nådde under andra kvartalet i år 75,4 procent vilket är den högsta andelen sedan mätningarna började. Med en sysselsättningsgrad på 82,9 procent ligger Sverige på andra plats efter Nederländerna. EU:s mål är en sysselsättningsgrad på minst 78-procent till 2030.

Vid onsdagens stora linjetal om läget i unionen lyfte kommissionsordförande Ursula von der Leyen fram det politiska ansvaret som hon menar ligger på EU att agera när historien manar till handling. Det gäller bland annat klimat och miljö, AI, geopolitik med fokus på Ukraina, utvidgningen av unionen och ett fördjupat samarbete med Afrikanska Unionen och dess medlemsländer.  

Det kan också noteras:

… att statsminister Ulf Kristersson (M) i veckan med hänvisning till alltför svagt folkligt stöd avvisade förslaget att införa euron i Sverige

… att en stor majoritet i Europaparlamentet på onsdagen föreslog att EU och Turkiet, trots det prekära läget för demokratiska fri- och rättigheter i landet, bör mötas för att stämma av läget och överväga ett uppdaterat associeringsavtal

… att Sverigedemokraterna som enda svenska parti i Europaparlamentet i veckan röstade nej till en ökad användning av förnybar energi i EU för att nå klimatmålen och nej till ett uttalande om att EU-länderna bör kriminalisera sexköp. I den sistnämnda omröstningen lade Emma Wiesner (C) som ensam svensk ner sin röst.

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret